Zdravko Sabolić iz Štrukovca pripremio vojnički grah kojeg sprema po svojem jedinstvenom receptu

Vojnički grah jelo je koje je ostalo u sjećanju brojnim generacijama vojnika, a ime je dobio po tome što je bio čest na meniju u bivšoj JNA, a priprema se i danas, kao obrok za vojnike diljem svijeta.

Iako je svoj nadimak dobio zbog menija u vojsci, tako pripremljen grah čest je obrok i među sportašima i rekreativcima, kod većih poslova u kojima je potrebno nahraniti više ljudi odjednom i, neizostavno, za prvomajske veselice, gdje mu se ljudi najviše vesele.

Dobri poznavatelji i ljubitelji dobre hrane tvrde kako je tajna „vojničkog graha“ u velikoj količini jer jelo dobiva poseban okus koji je nemoguće ostvariti kod pripreme manje količine.

Grah kao namirnica također je čest u pripremi jela po domaćim receptima, a prehrana bogata grahom može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta karcinoma.

Grah posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin te kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Predstavlja odličan izvor bjelančevina, a za razliku od drugih izvora, sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Grah je odličan izvor folne kiseline, vitamina B6, vitamina K i vitamina B2 i B3.

Postoje brojni recepti za pripremu “vojničkog graha“, a jedan od njih s nama je podijelio  Zdravko Sabolić iz Štrukovca.

Recept donosimo u članku Aleksandre Sklepić u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 26. ožujka, možete kupiti na prodjnim mjestima dilje Međimurja.

Ostavi komentar