U današnje vrijeme, kad nam se preporučuje jesti što manje masnog i smanjenje suhomesnatih proizvoda, zapečeni krumpir s vrhnjem i slaninom postao je „slatki grijeh” koji si povremeno možemo priuštiti.
Zapečeni krumpir s vrhnjem i slaninom jelo je koje se može jesti kao samostalno ili kao prilog mesu – piletini, svinjskim odrescima ili bilo kojoj vrsti mesa čiji ste ljubitelj. Ako je, kao u ovom receptu, u krumpir dodana i suha slanina, meso se može potpuno zaboraviti jer mu slanina daje dovoljno jak i bogat okus.
Ideja za pripremu zapečenog krumpira s vrhnjem nastala je još u vrijeme naših baka, koje su uvijek imale dovoljno i krumpira i vrhnja, a na svakom je tavanu bila kolekcija domaćih suhomesnatih proizvoda kojima se sladilo gotovo svakodnevno.
U današnje vrijeme, kad nam se preporučuje jesti što manje masnog i smanjenje suhomesnatih proizvoda, krumpir s vrhnjem i slaninom postao je „slatki grijeh” koji si povremeno možemo priuštiti, bez grižnje savjesti. Lako ga je pripremiti pa će sigurno uspjeti i početnicima, a mi preporučujemo da ga svakako barem jednom isprobate. Zasigurno ćete mu se uvijek rado vraćati jer zaista podsjeća na kuhinju iz vremena koja su bila mirnija i jednostavnija, a atmosfera u kuhinji bila je prava negdašnja i domaća.
Sastojci za zapečeni krumpir s vrhnjem i slaninom:
• 7 ili 8 većih krumpira
• 3 dl kiselog vrhnja
• 30 dag suhe slanine
• 2 do 3 luka ili 5 do 6 komada mladog luka
• Začini: slatka mljevena paprika, biber, sol
• Ulje za pečenje
Priprema zapečenog krumpira s vrhnjem i slaninom:
Krumpir oguliti i narezati na ploške. Slaninu narezati na tanke šnite ili na tanke kockice, ne pretanke, da ne izgori kod pečenja, jer krumpiru treba više vremena za pečenje. Luk očistiti i narezati na veće komade, također kako ne bi izgorio.

U nauljen ili namašćen pleh poslagati krumpir i slaninu. Vrhnje pomiješati s crvenom, slatkom mljevenom paprikom te po želji dodati sol i biber. Sol se i ne mora dodavati ako niste ljubitelj slane hrane, jer je slanina dovoljna za okus. Na kraju krumpir zaliti vrhnjem i peći u pećnici oko jedan sat na 180 stupnjeva, a zatim još petnaestak minuta na 200 stupnjeva da se lijepo zapeče korica na krumpiru. Uz krumpir preporučujemo svinjske odreske i mladu zelenu salatu.

> Pita s krem sirom i jagodama