Upoznajte ayurvedsko kuhanje u SATTVA – Centru zdravlja i sreće

ayurvedsko kuhanje

Drevno znanje ayurvede, znanosti o životu, omogućuje nam da svoje obroke plani-ramo sukladno našim potrebama, našoj tjelesnoj konstituciji i godišnjem dobu, dobijemo optimalnu količinu nutrijenata i energije, te oduševimo svih naših pet osjetila!

Ivan Palijan - Tečaj ayu kuhanja - Sattva centar
Ivan Palijan – Tečaj ayu kuhanja – Sattva centar

Znati kuhati znači znati i jesti. Da bismo zadržali zdravlje trebali bismo jesti odgovarajuću vrstu hrane u odgovarajućoj količini, odgovarajućim omjerima i pripremljenu na odgovarajući način. Znanje ayurvede i ayurvedsko kuhanje nam to omogućuje i nije nimalo komplicirano. Ayurveda je drevna vedska znanost o životu i bazira se na proučavanju prirodnih zakona i njihovom poštivanju.Da bismo pripremili hranu na ayurvedski način, odnosno na način koji najviše odgovara našoj tjelesnoj konstituciji, trebamo usvojiti i razumjeti neke principe. Prema ayurvedi, sve u našem tijelu i našoj okolini je stvoreno do pet načela ili elemenata (prostor, zrak, vatra, voda, zemlja), odnosno njihovih kombinacija koje čine tri doše (vata, pita, kapha). Naša tjelesna konstitucija je kombinacija tih doša i ovisno o onoj koja je dominantna, biramo hranu koju ćemo konzumirati.Isti elementi, odnosno doše, su prisutni, dakako, i u hrani, a naučit ćemo i načine kako pripremiti namirnice kako bismo iz njih izvukli maksimum i učinili ih najprikladnijima za konzumaciju. Pravilo je da ih učinimo što probavljivijima, da omogućimo tijelu što lakšu eliminaciju suvišnih tvari, ne remetimo naše doše i učinimo ukusnima za prste polizati!

Božićni složenac od povrća
Božićni složenac od povrća

Tečaj ayurvedskog kuhanja se uIndiji unutar Art of Livingfondacije podučava proteklih desetak godina, a zadnjih godina se podučava i u Europi. Podučavaju ga osposobljeni i motivirani učitelji, u čijem znanju i ukusnoj hrani već uživa na tisuće ljudi.

Art of Living fondacija djeluje od 1981. godine, utemeljio ju je Sri SriRaviShankar, indijski duhovni učitelj i mirotvorac koji neumorno putuje svijetom i širi svoju viziju društva bez nasilja i pojedinca bez stresa.

Ivan Palijan - Tečaj ayu kuhanja u Dubrovniku
Ivan Palijan – Tečaj ayu kuhanja u Dubrovniku

Sadržaj tečaja

Na Tečaju ayurvedskog kuhanja imamo priliku naučiti i kušati:

  • Kako pripremati cjelovit obrok koji uključuje juhu, glavno jelo, prilog, salatu i desert
  • Veganske obroke koji potpuno zadovoljavaju sve potrebe našeg organizma
  • Praktično znanje i tehnike potrebne za pripremu kvalitetnih obroka
  • Teorijsko znanje o ayurvedi, o njenim principima i tumačenju prirodnih zakona
  • Znanje o namirnicama, njihovim svojstvima i odnosima prema pojedinim došama
  • Detox organizma prilikom svih dana tečaja čija je posljedica osjećaj lakoće i energiziranosti

Što nakon tečaja?

Tečaj nam omogućava da uvedemo nove zdrave navike u svoju svakodnevicu. Principi koje ovdje naučimo i tehnike kuhanja koje isprobamo, omogućuju nam da svakom receptu i namirnici pristupimo na pravilan način pa čak i onu hranu koju volimo, a isprva ne djeluje da je u skladu s ayurvedskim principima i čini se da nam ne odgovara, možemo pripremiti na zdraviji način. Za holistički pristup zdravlju preporučamo Art of Living Program sreće za smanjivanje stresa i Sri Sri Yoga tečaj za fizičku kondiciju.

Sirova torta od borovnica
Sirova torta od borovnica

Lokacija, cijena i plaćanje

Tečaj se održava u SATTVA – centru zdravlja i sreće, Varaždinska 20 C, Beretinec (kraj Varaždina). Cijena,je 1150 kn (18-satni tečaj). Prijaviti se možete na naše kontakte [email protected]ar.hr;042/350-513,091/6000-245.

O voditelju tečaja

Ivan Palijan se za ayurvedu zainteresirao kada se počeo baviti jogom 2008. godine. Vegetarijanac je i učitelj joge, a tečajeve ayurvedskog kuhanja vodi od 2016. godine, nakon što je završio obuku i za učitelja ayurvedskog kuhanja. Vodi Sattva – Centar zdravlja i sreće u Beretincu kraj Varaždina gdje se doselio nakon što je cijeli prethodni život proveo u Zagrebu. Više o njemu možete saznati na web stranici SATTVA centra.

Tečaj vještinu ayurvedskog kuhanja u SATTVA – Centru zdravlja i sreće održava se u danima vikenda 16.-17. i 23.-24. studenoga.

šareni tanjur
šareni tanjur
šareno povrće
šareno povrće

 

Ostavi komentar