Vikend je proslave Martinja. Donosimo recept za jelo u svetomartinskom “štimungu”. Pripremite pečenu patku s mlincima. Krenimo u čarobni svijet kuhanja!
Patki odrežite vrat i posljednja dva zgloba krila te i odstranite masnoću iz tjelesne šupljine. Isperite potom patku i temeljito je osušite. U posudu za pečenje stavite veliku vrećicu za pečenje. Miješajte zajedno sve sastojke, sol, med, sok dviju naranči i koricu, cijele češnjeve češnjaka te lovor dok se med ne otopi.
Smjesom prelijte patku, natrljajte je, dodajte limun narezan na četvrtine i zavežite vrećicu te je odložite na hladno mjesto da odstoji barem preko noći.
Izvadite patku, ocijedite je i osušite krpom. Sve bacite osim lovora, češnjaka i korice naranče te limuna. To stavite u unutrašnjost patke, zajedno s još jednom narančom narezanom na četvrtine.
Patku premažite maslinovim uljem i sokom još jedne naranče. Pecite na 200-220 Celzijevih stupnjeva dok dobije hrskavu koricu.
Tajna hrskave kožice
Patku položite u posudu za pečenje pa joj oštrim nožićem izbockajte kožu, ali ne duboko u tkivo. Pecite je najprije na 140-150°C kako bi se otopila masnoća. Nakon što pokupite masnoću, pojačajte pećnicu na 180 °C i pecite oko sat pa pojačajte na 200 °C. Patku servirajte s domaćim mlincima. Dobar tek!
Sastojci:
– 1 patka
– 2 l vode
– sol
– 4 žlice meda
– 3 naranče
– 1 limun
– 2 lovorova lista
– 8 režnjeva češnjaka
– 2 žlice papra
– maslinovo ulje