Tajna hrskave kožice pečene patke

pečena patka_ foto pixabay

Vikend je proslave Martinja. Donosimo recept za jelo u svetomartinskom “štimungu”. Pripremite pečenu patku s mlincima. Krenimo u čarobni svijet kuhanja!

Patki odrežite vrat i posljednja dva zgloba krila te i odstranite masnoću iz tjelesne šupljine. Isperite potom patku i temeljito je osušite. U posudu za pečenje stavite veliku vrećicu za pečenje. Miješajte zajedno sve sastojke, sol, med, sok dviju naranči i koricu, cijele češnjeve češnjaka te lovor dok se med ne otopi.

Smjesom prelijte patku, natrljajte je, dodajte limun narezan na četvrtine i zavežite vrećicu te je odložite na hladno mjesto da odstoji barem preko noći.

Izvadite patku, ocijedite je i osušite krpom. Sve bacite osim lovora, češnjaka i korice naranče te limuna. To stavite u unutrašnjost patke, zajedno s još jednom narančom narezanom na četvrtine.

Patku premažite maslinovim uljem i sokom još jedne naranče. Pecite na 200-220 Celzijevih stupnjeva dok dobije hrskavu koricu.

Tajna hrskave kožice

Patku položite u posudu za pečenje pa joj oštrim nožićem izbockajte kožu, ali ne duboko u tkivo. Pecite je najprije na 140-150°C kako bi se otopila masnoća. Nakon što pokupite masnoću, pojačajte pećnicu na 180 °C i pecite oko sat pa pojačajte na 200 °C. Patku servirajte s domaćim mlincima. Dobar tek!

 

Sastojci:

– 1 patka 

– 2 l vode

– sol 

– 4 žlice meda

– 3 naranče 

– 1 limun 

– 2 lovorova lista 

– 8 režnjeva češnjaka 

– 2 žlice papra 

– maslinovo ulje

 

Ostavi komentar