Svjetski je dan tjestenine: Znate li koliko kilograma Hrvati pojedu godišnje?

tjestenina
Foto: Getty Images

Rijetki su oni koji mogu odoljeti tjestenini, a ova ukusna namirnica toliko je popularna da je datum 25. listopada proglašen Svjetskim danom tjestenine!, donosi večernji.hr

Tjestenina je povezana s religijom čiji se sljedbenici nazivaju pastafarijanci i vjeruju kako je svijet stvorilo leteće špagetno čudovište. Novi Zeland i Nizozemska priznali su ovu religiju. Promiču pozitivnost i na vedar način gledaju na religijska pravila. Ne, nije riječ o šali!

Suprotno popularnom mišljenju, tjestenina ne deblja mnogo ako se jede pravilno. Pripremljena al dente stvara osjećaj sitosti koji dugo traje, a problem nastaje kada se konzumira u prevelikim porcijama. Preporučena dnevna količina iznosi samo od 80 do 100 grama! Upravo zato Talijani nemaju problema s viškom kilograma. Zanimljivo je i kako prosječan Hrvat godišnje pojede 9 kilograma tjestenine u jednoj godini, što je čak 17 kilograma manje od prosječnog Talijana.

Znate li što su fettuccelle ricce, fettuccine, francesine, fusilli, fusilloni, gemelli, gianduietta, gigli, gramigna, gramignoni ili grano? Naravno, riječ je o vrstama tjestenine i to samo o malom dijelu budući da postoji više od 350 vrsta, piše Buzzfeed. Problem nastaje i s imenima za različite oblike, ima ih više od 1300.
Tjestenina je jednom dobro poslužila i za prvoaprilsku šalu.

Davne 1957. godine BBC je emitirao dokumentarac dug tri minute o berbi špageta. U filmu je prikazana obitelj koja je navodno na svojem imanju sa stabala brala špagete. Tjestenina tada nije bila popularna u Velikoj Britaniji pa je tako BBC dobio brojne pozive.

Neki su im govorili kako to ne može biti istina, drugi su željeli znali što više detalja, a treći su se čak raspitali i kako bi oni sami mogli uzgojiti jedno takvo drvo. Malobrojni su odmah shvatili kako je riječ o šali.

Legenda kaže kako je kombinaciju brašna i vode u Italiju doveo Marko Polo kada se u 13. stoljeću vratio s putovanja u Kini. Ovo nije istina, piše Italian notes, jer je posuđe za izradu tjestenine pronađeno još u etruščanskim grobnicama. Pa ipak, monopol nad tjesteninom svakako drži Italija zbog svojega razvoja tehnike proizvodnje i rada na kulinarskim kombinacijama.

Ostavi komentar