Piše: Aleksandra Sklepić
Svinjski odrezak „na ciganski” način tradicionalni je recept koji se priprema u cijelom svijetu, a specifičnost mu je obilje povrća u kojem se meso dinsta i šarenilo na tanjuru koje je rezultat obilja povrća. Krenula je sezona rajčice i paprike, pa sam odlučila pripremiti ovo fino mesno jelo.
Šnicle treba narezati te na dasci dobro potući batom za meso i začiniti ih solju i biberom u količini prema vlastitom ukusu. (Slika 1.)

Začinjene šnicle staviti u vruće ulje u tavici te ih malo popržiti sa svake strane da se zacrvene i onda ih maknuti s ulja. (Slika 2.)

Rajčicu, luk i papriku očistiti i narezati na komade željene veličine (ja volim kad su komadi veći, da se u umaku vidi tekstura povrća), jer ako ih narežete na previše sitne dijelove, ubrzo će se raspasti i dobijete samo crvenu mješavinu, što niti izgleda lijepo, niti je fino.
Kad je povrće narezano, stavimo ga dinstati na ulje na kojem se pržilo meso te dodamo češnjak. Dinstamo na laganoj vatri petnaestak minuta te vratimo meso u tavicu s povrćem. Cijelo vrijeme podlijevati da meso ne bude bez tekućine. (Slika 3.)

Kad meso omekša, odrezak je spreman za serviranje, a prožet okusima povrća nezaboravan je gastronomski doživljaj.
Jednostavno, a vrlo efektno pripremljeno meso oduševit će sve one koji vole jesti finu hranu koja lijepo izgleda.
Kao prilog, ovaj sam put izabrala kuhanu rižu, a možete umjesto riže izabrati palentu, krumpir ili tjesteninu. Ovako pripremljeni odrezak ionako će zasjeniti svaki prilog.
Recept za svinjski odrezak „na ciganski” način:
Sastojci:
• 4 do 6 komada svinjskih šnicli (kare ili but)
• 2 rajčice
• 2 svježe crvene ili zelene paprike
• 1 veći luk
• začini sol, papar
• malo češnjaka – u prahu, granulama ili češnjevima
• ulje za pečenje
• malo oštrog brašna
>Jednostavne školjkice s pekmezom za uživanje u prhkom tijestu i pekmezu