18.9 C
Čakovec
Petak, 29 ožujka, 2024

Sve se s lubenicom može, osim čuvati je u hladnjaku!

Lubenicu se može jesti svježu, dodati u limunadu, voćnu salatu ili salatu s piletinom, ali ju nije preporučljivo čuvati u hladnjaku, prenosi Poslovni.hr.

Lubenica je izuzetno zdrava jer je bogata antioksidansima poput likopena, beta-karotena i vitamina C, a istraživanja su pokazala kako sadrži antikancerogene sastojke, poboljšava srčano zdravlje te smanjuje upale i oksidativni stres. Pomaže probavi i doprinosi zdravlju kose i kože, zbog vitamina A i C koji pomažu u proizvodnji kolagena.

Ohlađene lubenice tijekom vrućih ljetnih dana imaju najbolji okus, skladištenje u hladnjaku moglo bi smanjiti njihovu količinu nutrijenata, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Istraživanje je pokazalo kako lubenice pohranjene na sobnoj temperaturi donose više hranjivih tvari od ohlađenih ili čak svježe ubranih.

Stručnjaci su kroz razdoblje od 14 dana testirali nekako popularnih sorti lubenice, te ih čuvali na temperaturama od 21°C ,12°C i 5°C (70, 55 i 41 stupanj Fahrenheita).

Istraživanje je pokazalo kako, su one pohranjene na 21°C, imale najveću nutritivnu vrijednost te zaključili da lubenica nakon što se ubere, nastavlja proizvoditi neke hranjive tvari.

Samo hlađenje voća usporava i u konačnici zaustavlja taj proces. Na temperaturi u hladnjaku mogu se početi raspadati za tjedan dana (dok je uobičajeni rok trajanja lubenice 14 do 21 dan), prenosi Centar zdravlja.

Stoga, ako želite što više hranjivih tvari koje vam lubenica može pružiti, čuvajte je na sobnoj temperaturi.

Izvor: Poslovni.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE