Ružica Sakač iz Žabnika pripremila sekeli gulaš za ljubitelje kiselog kupusa i vrhnja

ružica sakač

Sekeli gulaš je još jedno od brojnih tradicionalnih mađarskih jela koje je zauzelo važno mjesto u međimurskoj kuhinji. Zbog blizine Mađarske u našem se kraju još uvijek pripremaju brojna jela po uzoru na mađarsku kuhinju. Ljubitelji kupusa, posebno kiselog, rado pripremaju sekeli gulaš, posebno u hladnijim mjesecima.

Prema nekim izvorima, vjeruje se da je sekeli gulaš (mađ. székely gulyás) nastao slučajno. Mađarski novinar i pisac Székely József jednom je prilikom vrlo kasno došao u restoran koji mu nije imao ništa drugo za ponuditi osim ostataka gulaša od svinjetine i pirjanog kiselog kupusa. Jelo je ispalo vrlo ukusno pa se nakon toga počelo pripremati pod današnjim nazivom, sekeli gulaš.

Ovo je jelo vrlo hranjivo i bogato vitaminom C što ga čini odličnim čuvarom našeg zdravlja, posebno imuniteta.

Ružica Sakač iz Žabnika sekeli gulaš rado i često priprema zbog njegova nutritivnog  bogatstva, ali i okusa koji je posebno drag ljubiteljima vrhnja.

Recept i pripremu donosimo u članku Aleksandre Sklepić u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 25. veljače, možete nabaviti na prodajnim mjestima diljem Međimurja. 

Ostavi komentar