Rosana Božić iz Peklenice priprema pravu međimursku zdiganu zlevanku s domaćim pekmezom i kiselim vrhnjem

Rosana Božić
Rosana Božić

Zdigana zlevanka jedan je od onih jednostavnih deserata koji nas, htjeli mi to ili ne,  uvijek u mislima vraća na dom, na djetinjstvo, na dane kad je sve bilo lako, usporeno i bezbrižno.

Svojim neodoljivim mirisom i slatkim okusom, posebno kad je svježe izvađena iz pećnice, mami ukućane na još jednu krišku.

Priprema zlevanke jako je jednostavna, sastojci su dostupni, a rezultat je sjajan. Sam naziv, zlevanka je dobila jer se priprema izlijevanjem svih izmješanih sastojaka u lim za pečenje, a uz dovoljno mašte, svježeg voća iz vrta ili voćnjaka, može ići bok uz bok s cijenjenim svjetski poznatim slasticama.

Iako pomalo zaboravljena jer je istisnuta brojnim modernim receptima, zdigana se zlevanka još uvijek priprema u Peklenici. Mlada kuharica, majka dviju djevojčica, Rosana Božić sa strašću priprema tradicionalna jela i čuva tradiciju iz obiteljskog doma, te je za nas pripremila zdiganu zlevanku.

Cijeli članak Aleksandre Sklepić donosimo u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 17. rujna, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar