Ivona Colarić iz Gardinovca naša je vjerna čitateljica i suradnica u našoj kuharici i Stvaraonici. Po zanimanju je prvostupnica fizioterapije, a talentirana je pjesnikinja, koja je za svoje pjesme više puta primijećena i nagrađena, a voli i fotografiju. Kreativna je na svim poljima, a kao prava Međimurka, razumije se i u kuhinju, što je više puta pokazala – svojoj obitelji i prijateljima, ali i našim čitateljima.
Ovog je Uskrsa zaista izradila pravo remek djelo – košaricu od dizanog tijesta, koja može poslužiti i za druge prigode, na primjer kao unikatni poklon za vjenčanja, krstitke ili prve pričesti i krizme koje se približavaju. Za ovogodišnji je Uskrs Ivona ispekla čak dvije košarice, za što je zaista potrebno volje i strpljenja, a mi našim čitateljima savjetujemo da se i oni okušaju u izradi ove divote, koju je, zapravo, prevelika šteta pojesti, iako je sigurno i ukusna koliko je predivna.
Recept :
Sastojci za izradu košarice od tijesta
Za tijesto:
1 kocka kvasa
500 ml mlakog mlijeka
1 žlica šećera
2 žličice soli
2 cijela jaja
200 ml ulja
1 kg brašna
Za premaz:
1 ili 2 jaja i malo mlijeka
Priprema košarice od tijesta:
U 500 ml mlakog mlijeka dodati žlicu šećera i kocku kvasca ostaviti da se kvasac aktivira. (Nije potrebno da se kvasac aktivira, tijesto se može odmah zamijesiti i pripremati).
U zdjelu u kojoj se mijesi tijesto pjenjačom lagano izmutiti dva jaja i dodati ulje i aktivirani kvasac i prstohvat soli. Postepeno dodavati brašno dok se tijesto ne zamjesi. (Od kilograma brašna dio odvojiti kada će se tijesto razvaljati.).Ostaviti tijesto da odstoji dok se ne pripremi zdjela za pečenje.
Odabrati metalnu zdjelu koja će poslužiti kao oblik za dno košarice. Zdjelu okrenuti naopako na papir za pečenje i iscrtati krug na papiru. Pripaziti da zdjela može ići u pećnicu.
Vanjski dio zdjele obložiti aluminijskom folijom kako bi se ona kasnije mogla odvojiti od tijesta. Tijesto razvaljati na ravnoj površini i izrezati jednake trakice. Otprilike 6 trakica, ovisno o veličini zdjele. Trakice se zatim postavljaju na zdjelu obloženu folijom, sredina trakica pritisne se rukom kako bi dno košare bilo ravno. Ostale trakice koriste se za pletenje košare, podvlače se oko zdjele ispod svake druge trake koje su prethodno postavljene na zdjelu.
Odrezati višak tijesta na krajevima te blago pritisnuti tijesto da se ono zalijepi. Ostaviti da odstoji 10 minuta, za to vrijeme pripremiti premaz i premazati tijesto.
Zdjelu na kojoj je ispletena košara staviti na papir za pečenje i peći oko 25 minuta na 180 stupnjeva. Pećnicu prethodno zagrijati. Kad je gotovo, ostaviti da se ohladi i polako odvojiti zdjelu od tijesta.
Ostatak tijesta premijesiti, za rub košare tijesto razvaljati po dužinu i izrezati na tri jednake trakice od kojih se plete pletenica, krajeve pletenice slijepiti zajedno prstima.
Pletenicu postaviti na ranije iscrtani obrub košare na papiru za pečenje, postaviti je u krug malo širi od iscrtanog. Namazati je premazom, peći 25 minuta na 180 stupnjeva. Ostaviti da se ohladi.
Za pripremu drške potrebni je koristiti istu zdjelu na kojoj se plela košarica, zdjelu prevrnuti i obložiti je folijom ovisno o dužini trake. Kako bi ručka košarice bila ovalnija ispod folije može se staviti zarolana folija. Tijesto ponovno premjestiti po dužini i izrezati trakice na tri jednaka dijela, isplesti pletenicu kao u prethodnom koraku. Premazati je premazom i peći 25 min na 180 stupnjeva, te ostaviti da se ohladi
SPAJANJE KOŠARE:
U krajeve ručke zabosti čačkalice, po dvije u svaki kraj, ali samo na pola.
Rub košare postaviti na košaru i spojiti ih čačkalicom, na rub zabosti ručku. Napuniti košaru po želji.
Nada Farkaš iz Krištanovca peče odlične domaće štruce s orasima i makom