RECEPT ZA KRAFNE: Mekane, mirišljave i nestaju u trenu!

Krafne ili pokladica je slastica, kolač od dizanog tijesta, punjen pekmezom ili čokoladom, pržen na vrućoj masti ili ulju i posut šećerom. Nezaobilazan je kolač u vrijeme fašnika, a pošto je pred nama fašnički vikend donosimo vam jedan sjajan recept.

PRIPREMA:

Prije svega u posebnu malu posudicu treba staviti kvasac i šećer te ih preliti toplim mlijekom. Kad kvasac nabubri, treba ga umiješati u brašno za dizana tijesta, dodati jaja, žumanjke, ulje, sol te naribati jednu koricu limuna kako bi “fojnki” lijepo mirisali.

-Nakon toga sve sastojke treba rukama umiješati sve dok se ne stvore mjehurići u tijestu. Tada tijesto treba pustiti da se podigne i onda ga još jedanput moramo premijesiti. Da se tijesto ne predigne, a to je kod ove slastice čest slučaj, poželjno ga je pokriti krpom.

Tijesto se potom razvalja na debljinu od 1,5 centimetara te se pomoću modlice ili čaše malo većeg promjera oblikuju krugovi. Kada smo s time gotovi, tijesto se ostavi još kojih petnaestak minuta da se podiže i tek je tada spremno za prženje.

Ulje u kojoj se peku krafne ne smije biti prevruće niti prehladno. Isto kao što ni zdjela u kojoj se peku ne smije biti preplitka. Na to treba posebice paziti jer ako je zdjela preplitka onda oko krafni neće moći nastati bijeli vijenci, po čemu se one i ističu.

Nakon toga krafne se stavljaju na papir da se upije višak masnoće. Smjesa u ovoj količini dovoljna je za 20 komada krafni koje se potom mogu puniti domaćom marmeladom, čokoladom ili kojim drugim nadjevom, ovisno o vašim željama. Kad se ohlade, mogu se posipati šećerom u prahu.

SASTOJCI ZA KRAFNE: 

1 kg brašna za dizana tijesta

2 žlice šećera

2 kvasca

3 cijela jaja

3 žumanjka

toplo mlijeko prema procjeni kuharice (2,5 dcl, a po potrebi više)

0,5 dl ulja

korica jednog limuna

prstohvat soli

 

nadjev

šećer u prahu

Ostavi komentar