Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana

medenjaci

Medenjaci su jedan od najpopularnijih božićnih kolačića, a mi vam donosimo najjednostavniji recept uz pomoć kojeg će sigurno ispasti savršeno, piše Zadovoljna.hr.

SASTOJCI ZA MEDENJAKE:

– 15 dag maslaca
– 15 dag meda
– 35 dag glatkog brašna
– 10 dag mljevenih oraha (ako ih ne volite ili ste alergični na orahe, slobodno ih izbacite)
– 2 manja ili 1 veliko jaje
– 1 čajna žličica sode bikarbone
– začini po želji (cimet, klinčić, đumbir…)

PRIPREMA MEDENJAKA:

1. Stavite brašno u veću zdjelu, dodajte sodu i orahe pa dobro promiješajte. Ako ćete koristiti začine, dodajte i njih u brašno u ovoj fazi pripreme. Maslac narezan na tanje listiće stavite u brašno pa ga smrvite prstima.

2. U smjesu brašna i maslaca ubacite prethodno razmućeno jaje i opet malo promiješajte. Dodajte med u smjesu pa rukama umijesite tijesto koje potom zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

3. Nakon hlađenja izvadite tijesto. Žlicom željene veličine zagrabite smjesu pa je rukama oblikujte u kuglicu. Ako želite velike medenjake, koristite veliku žlicu, a manju odaberite ako želite malene medenjake. Slažite medenjake u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih jer će se tijekom pečenja napuhnuti zahvaljujući sodi bikarboni.

4. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 10 minuta ili dok ne primijetite da je rub na dnu medenjaka tamno smeđe boje. Ne brinite ako su na vrhu malo mekani, stisnut će se nakon pečenja.

GLAZURA ZA UKRAŠAVANJE MEDENJAKA

Medenjake možete ukrasiti klasičnom bijelom za koju će vam trebati:
– 10 dag šećera u prahu
– 3 velike žlice limunovog soka

Ostavi komentar