Poke Bowl potječe s Havaja, gdje su ribari pripremali jednostavna jela od svježe ulovljene ribe, narezane na kockice i začinjene solju, algama i orašastim plodovima. S vremenom, poke je evoluirao i postao popularan diljem svijeta, prilagođavajući se različitim kulturama i ukusima.
Danas, poke bowl je simbol zdrave i brze hrane, idealan za one koji žele kombinirati svježinu, okus i nutritivnu vrijednost u jednom obroku. Njegova prilagodljivost omogućuje beskrajne kombinacije sastojaka, čineći ga savršenim izborom za svakoga.
Mi smo malo istražili i napravili varijantu poke bowla sa sastojcima dostupnim u Hrvatskoj.
Poke Bowl recept
Sastojci:
- 200–250 g svježe tune (npr. iz bolje opskrbljene ribarnice ili fileti iz većih trgovačkih centara)
Marinada za tunu:
- 2 žlice tamnog soja umaka
- 1 žlica sezamovog ulja (može se naći u većini većih trgovina)
- 1 žlica jabučnog octa (ili rižin ocat ako imaš)
- 1 žličica meda
Za zdjelu:
- Skuhana basmati ili jasmin riža (može i obična dugozrnata)
- 1 svježi krastavac, narezan na polumjesece
- 1 naribana mrkva
- 1/2 avokada, narezanog
- 50 g mladog graška
- Sezam za posipanje (bijeli ili crni)
Savjet: povrće možete prilagoditi sezoni ili svojem ukusu i željama. Kombinacije su nebrojene.
Za spicy mayo:
- 2 žlice majoneze
- 1 žličica chili umaka (npr. sriracha, sweet chili…)
- Sol i papar po ukusu
Upute:
- Svježu tunu narežite na sitne kockice. U posudi pomiješajte sve sastojke za marinadu, dodajte tunu i lagano promiješajte. Ostavite da se marinira 15-ak minuta u hladnjaku.
- Pomiješajte majonezu s chili umakom, malo posolite i popaprite. Ako volite blaže, stavite manje chili umaka.
Slaganje zdjele:
- Na dno zdjele stavite kuhanu i ohlađenu rižu. Odozgo posložite tunu, narezani krastavac, naribanu mrkvu, avokado i grašak. Prelijte spicy mayo umakom i pospite sezamom.
Savjet:
- Ako ne želite koristiti sirovu ribu, tunu možete vrlo kratko (30–60 sekundi) zapeći na tavi s malo ulja – samo da površina dobije boju, a sredina ostane lagano sirova.
Zamjene za tunu u poke bowlu
Losos (sirov ili lagano zapečen)
- Ako koristite sirovog, budite sigurni da je kvalitetan.
- Ako niste sigurni, radije ga kratko zapecite i začinite isto kao tunu.
Dimljeni losos
- Super brz i ukusan izbor. Možete ga samo narezati na trakice i staviti na rižu.
Pečeni tofu (za vegansku verziju)
- Narežite tofu na kockice, marinirajte i kratko pecite u tavi dok ne postane zlatan.
Piletina (hladna)
- Narežite pečena ili kuhana pileća prsa na kockice i dodajte u zdjelu, uz isti umak.
Kozice (škampi)
- Kuhane ili kratko sotirane, izvrsne su za ljetnu varijantu poke bowla.
Pečena bijela riba (oslić, brancin, orada)
- Lagana i neutralna, dobro funkcionira uz rižu i povrće.
>>Domaće gyoze – recept za savršene dumplingse sa svinjetinom ili kozicama>>