Recept za Poke Bowl na hrvatski način

Poke Bowl potječe s Havaja, gdje su ribari pripremali jednostavna jela od svježe ulovljene ribe, narezane na kockice i začinjene solju, algama i orašastim plodovima. S vremenom, poke je evoluirao i postao popularan diljem svijeta, prilagođavajući se različitim kulturama i ukusima.

Danas, poke bowl je simbol zdrave i brze hrane, idealan za one koji žele kombinirati svježinu, okus i nutritivnu vrijednost u jednom obroku. Njegova prilagodljivost omogućuje beskrajne kombinacije sastojaka, čineći ga savršenim izborom za svakoga.

Mi smo malo istražili i napravili varijantu poke bowla sa sastojcima dostupnim u Hrvatskoj.

Poke Bowl recept

Sastojci:

  • 200–250 g svježe tune (npr. iz bolje opskrbljene ribarnice ili fileti iz većih trgovačkih centara)

Marinada za tunu:

  • 2 žlice tamnog soja umaka
  • 1 žlica sezamovog ulja (može se naći u većini većih trgovina)
  • 1 žlica jabučnog octa (ili rižin ocat ako imaš)
  • 1 žličica meda

Za zdjelu:

  • Skuhana basmati ili jasmin riža (može i obična dugozrnata)
  • 1 svježi krastavac, narezan na polumjesece
  • 1 naribana mrkva
  • 1/2 avokada, narezanog
  • 50 g mladog graška
  • Sezam za posipanje (bijeli ili crni)

Savjet: povrće možete prilagoditi sezoni ili svojem ukusu i željama. Kombinacije su nebrojene.

Za spicy mayo:

  • 2 žlice majoneze
  • 1 žličica chili umaka (npr. sriracha, sweet chili…)
  • Sol i papar po ukusu

Upute:

  1. Svježu tunu narežite na sitne kockice. U posudi pomiješajte sve sastojke za marinadu, dodajte tunu i lagano promiješajte. Ostavite da se marinira 15-ak minuta u hladnjaku.
  2. Pomiješajte majonezu s chili umakom, malo posolite i popaprite. Ako volite blaže, stavite manje chili umaka.

Slaganje zdjele:

  • Na dno zdjele stavite kuhanu i ohlađenu rižu. Odozgo posložite tunu, narezani krastavac, naribanu mrkvu, avokado i grašak. Prelijte spicy mayo umakom i pospite sezamom.

Savjet:

  • Ako ne želite koristiti sirovu ribu, tunu možete vrlo kratko (30–60 sekundi) zapeći na tavi s malo ulja – samo da površina dobije boju, a sredina ostane lagano sirova.

Zamjene za tunu u poke bowlu

Losos (sirov ili lagano zapečen)

  • Ako koristite sirovog, budite sigurni da je kvalitetan.
  • Ako niste sigurni, radije ga kratko zapecite i začinite isto kao tunu.

Dimljeni losos

  • Super brz i ukusan izbor. Možete ga samo narezati na trakice i staviti na rižu.

Pečeni tofu (za vegansku verziju)

  • Narežite tofu na kockice, marinirajte i kratko pecite u tavi dok ne postane zlatan.

Piletina (hladna)

  • Narežite pečena ili kuhana pileća prsa na kockice i dodajte u zdjelu, uz isti umak.

Kozice (škampi)

  • Kuhane ili kratko sotirane, izvrsne su za ljetnu varijantu poke bowla.

Pečena bijela riba (oslić, brancin, orada)

  • Lagana i neutralna, dobro funkcionira uz rižu i povrće.

>>Domaće gyoze – recept za savršene dumplingse sa svinjetinom ili kozicama>>

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE