Piše: Aleksandra Sklepić
U našu kuhinju rado pozivamo gošće koje pripremaju fina domaća jela i slasne kolače kako bismo od njih nešto naučili i ohrabrili one neiskusne da krenu s učenjem kuhanja i pečenja, najprije jednostavnih jela i kolača, a kasnije složenih, popout ovog divnog kolača koji predstavljamo.
Ovaj put s nama je svoj recept za pitu s krem sirom i jagodama podijelila Đurđica Novak iz Pleškovca. Đurđica rado priprema ovu slasnu pitu, a kako je počelo vrijeme prvih jagoda, preporučujemo našim čitateljima da se i oni okušaju u pripremi ove delicije fantastičnog okusa i izgleda.
Recept za pitu s krem sirom i jagodama
Sastojci:
• 500 grama lisnatog tijesta
• 30 dag krem sira
• 10 dag šećera u prahu
• 50 dag jagoda
• 2 vanilin šećera
• 1 jaje
• 1 žličica kristal šećera
Priprema pite s krem sirom i jagodama:
Uključiti pećnicu na 200 °C da se grije dok vi pripremite sve ostalo. Jagode oprati, osušiti i narezati na listiće. Krem sir sobne temperature izmiksati sa šećerom u prahu, dodati vanilin šećer i izmiješati sve zajedno.
Lisnato razvaljati, sredinu tijesta ostaviti u komadu a stranice isjeći na trakice, donji i gornji dio ostaviti malo veći. Ako se u pakiranju lisnatog tijesta nalaze dva komada, dobit će se dvije rolade. Na sredinu tijesta nanijeti pripremljen nadjev od krem sira i preko poredati pripremljene jagode.

Donji i gornji dio, koji je malo veći, preklopiti preko sira i jagoda, tako da nadjev ne izlazi, a narezane trakice preklapati jednu preko druge, malo ukoso. Prije nego se preklope gornje trakice, duži dio tijesta preklopiti preko gornjeg dijela nadjeva i završiti s trakicama. Dobro je požuriti s preklapanjem trakica, da se tijesto ne zagrije.

Prije pečenja, pitu premazati razmućenim jajetom, posuti šećerom i peći u zagrijanoj pećnici oko 25 do 30 minuta, dok pita lijepo ne porumeni. Kad se ohladi posipati je šećerom u prahu, narezati i poslužiti.
> Pileći file s okruglicama od krumpira i peršina