Pileći file s okruglicama od krumpira i peršina

Piše: Aleksandra Sklepić

Zbog obilja bjelančevina koje u sebi nosi, posebno se preporučuje mladima za zdrav rast i razvoj, kao i aktivnim ljudima koji žele raditi na dobrom općem stanju svog organizma.

Pileći file meso je koje je dobiva sve veću popularnost, posebno kod mladih, zahvaljujući brojnim lancima fast food prehrane te njihovim nuggetsima i sličnim komercijalnim gastro hitovima. To je dobra vijest jer piletina je, poznato je svima, niskokalorično, a korisnim nutrijentima bogato meso, pa konzumacija ovog ukusnog mesa donosi samo dobrobiti za naš organizam. Zbog obilja bjelančevina koje u sebi nosi, posebno se preporučuje mladima, za zdrav rast i razvoj, kao i aktivnim ljudima koji žele raditi na dobrom općem stanju svog organizma.

Zašto ne bismo spojili ugodno s korisnim i piletinu pripremili kod kuće na atraktivan način? Donosimo recept za jednostavan obrok od piletine s prilogom koji će zainteresirati i one najizbirljivije, a riječ je o pečenom fileu i okruglicama od krumpirovog tijesta u koje smo dodali peršin.

Sastojci:
• Pileći file (pileća prsa) – broj odrezaka po vlastitoj želji
• 2 do 3 krumpira srednje veličine
• malo luka – 1 do 2 glavice ili nekoliko komada mladog luka
• malo češnjaka – 2 do 3 češnja
• 1 jaje
• 13 do 15 žlica glatkog brašna
• 1 žličica margarina
• ulje za pečenje
• začini – sol, papar, vegeta
• svježi peršin ili suhi listići peršina

Priprema:
Meso filea narezati na odreske i lagano ga izravnati batom za meso, kako bi svugdje bilo jednake debljine. Luk i češnjak narezati na ploške te meso posipati vegetom i paprom i ostaviti ga začinjeno lukom i češnjakom desetak minuta. U međuvremenu oguliti i oprati krumpir, narezati ga na tanke ploške i kuhati petnaestak minuta, kao za pire. Kad je kuhan, krumpir ocijediti, zgnječiti i ohladiti da ne bude prevruć. Dodati malo margarina, jedno jaje i 13 do 15 žlica glatkog brašna. Zamijesiti smjesu od navedenih sastojaka, te ako je premekana (ovisi o tome kakav je krumpir i je li jaje veće ili manje), slobodno dodati još nekoliko žlica brašna, kako nam se tijesto ne bi lovilo za ruke kad oblikujemo kuglice. Prije izrade kuglica, u tijesto dodati nasjeckani svježi peršin ili suhe listiće peršina, količinu po želji. Kuglice oblikujemo rukama na željenu veličinu – najljepše izgledaju kad su veličine oraha i slažemo ih na tanjur.

priprema okruglica i piletine prije pečenja
Okruglice s peršinom i piletina pripremljeni za pečenje

U posebnoj tavici na malo ulja popržiti luk i češnjak te dodati odreske filea koje pečemo sa svake strane nekoliko minuta, dok meso i luk lijepo ne pocrvene. Okruglice se peku u posebnoj posudi s dosta ulja, također samo nekoliko minuta dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Peršin okruglicama daje poseban okus, a uz ovu zanimljivu kombinaciju mesa i priloga preporučamo miješanu salatu.

> Domaće gyoze – recept za savršene dumplingse sa svinjetinom ili kozicama

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE