Petra Bedić iz Križovca priprema tradicionalne međimurske trgance

Trganci su međimurska hrana koja je dobila ime po načinu na koji se izrađuju: tijesto se zamijesi pa se kida, po međimurskom “trga” na komadiće koji se stavljaju kuhati u vrelu vodu.

Sastojci potrebni za to ukusno jelo vrlo su jednostavni, a izrada je brza pa se oni često nađu na jelovnicima u našem kraju. Kako se u Međimurju oduvijek puno fizički radilo, trganci su bili idealna hrana za okrepu nakon rada jer se u relativno kratkom roku dobio zasitan obrok, usto veoma ukusan. Oni su još danas popularni, pa čak i u mlađim naraštajima, za što su svakako zaslužne bake i mame, ali i naš nostalgičan mentalitet neumornog čuvanja tradicije i obiteljskih običaja.

Da starinska jela nisu strana mladim kuharicama, dokazala nam je Petra Bedić iz Križovca. Petra je magistra edukacije hrvatskoga jezika i književnosti, a radi kao učiteljica. Voli Međimurje i međimursku tradiciju, a posebno kuhinju, u čemu uživa kad god ima slobodnog vremena.

Cijeli članak donosimo u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 5. studenoga, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE