Piše: Aleksandra Sklepić
Picek ili patka s mlincima, te uz to zelena salata, pravi je specijalitet međimurske kuhinje. Mlinci su tradicionalni prilog koji su pripremale naše mame i bake, a još je i danas tražen i neizostavan na proštenjima, svadbama i drugim svečanim ručkovima.
Iako na tržištu ima bezbroj ponuđača kupljenih mlinaca, preporučamo da ih pokušate izraditi sami. Tada će na vašem stolu biti pravi, domaći mlinci, koji su ipak najbolji i najslasniji. Uz malo strpljenja, rezultat će biti nezaboravan, a vaši mlinci poput pravih, bakinih.
Sastojci:
• 1 kg glatkog brašna
• 8 do 10 domaćih jaja
Izrada mlinci od domaćih jaja:
Brašno i jaja umijesiti u čvrstu, tvrdu smjesu. Jaja moraju biti sobne temperature. Ako je smjesa premekana, dodati još brašna, tako da se, nakon što se tijesto umijesi, dobije čvrsta kugla. Tijesto natrgati i oblikovati u male kuglice koje se mogu provući kroz stroj za izradu tjestenine, npr. veličine oraha. Na stroj za ručnu izradu tjestenine 2 do 3 puta provući svaku kuglicu, najprije na srednjoj debljini, a na kraju na najtanjoj.
Nakon stanjenja dobiju se trake širine otprilike 5 centimetara. Tradicija pečenja mlinci je na starinskim štednjacima na drva, ali u današnje vrijeme nema mnogo takvih štednjaka. Zbog toga preporučamo da ih pečete na preokrenutom plehu ispod kojeg gori plinski štednjak (plamen), a dosta kuharica peče ih u pećnici.
Mlinci su najbolji kad imaju malo pregorenih dijelova, što se u pećnici ne može postići.