Druženja uz bograč nisu rezervirana samo za ljetne dane, već i za razna okupljanja na početku proljeća, kad nas priroda koja se budi poziva da izađemo i počnemo upijati sve njene proljetne mirise – da bi druženje bilo ugodnije, uvijek je lijepo sjesti uz fini bograč iz kotlića, prema kojem nitko ne može ostati ravnodušan.
Mihaela Bobić iz Dekanovca
Svoj recept za pravi bograč s mesom od divljači, svinjetinom i teletinom otkrila nam je Mihaela Bobić iz Dekanovca.
Recept za ovaj bograč izvorno je donio moj suprug Ivan iz Zagreba, ispričala nam je Mihaela. Recept je njegov obiteljski, ali ga je usavršio uz višestruko isprobavanje.
Recept po kojem ga sada kuhamo za nas je savršen i više nisu potrebne nikakve promjene ni dopune.
Natjecanja i ljubav prema kuhanju
Obitelj Bobić voli druženja uz bograč, pa su se prošle godine prijavili čak i na zajedničko kuhanje u Vratišincu, odakle Mihaela i potječe.
Bilo im je zabavno te su odlučili da će se opet, kad bude prilika, iskušati u ovoj zanimljivoj avanturi kuhanja bograča.
Obiteljski život i kuhanje kao svakodnevni ritual
Mihaela i Ivan imaju četvero djece: Luku (15), Leona (9), Lucijana (6) i Lunu (5). Zbog obveza oko djece, njihove škole i drugih aktivnosti, nemaju vremena za hobije, ali kuhanje im je važno i uvijek se posebno potrude oko hrane koju će pripremiti za sebe i svoju djecu.
Učenje od najboljih – obiteljski kuharski mentori
Mihaela je, doznali smo, mnogo o kuhanju naučila od svoje mame Drage i bake Ane iz Vratišinca, a jedan od glavnih kuharskih mentora bio joj je i gazda u stanu u Rijeci gdje je živjela za vrijeme kad je studirala.
To je bio gospodin Nediljko s Vira i njemu je zahvalna na svemu što ju je o kuhanju naučio.
Od teologinje do kuharice
Mihaela je diplomirana teologinja, ali ne radi u struci. Zaposlena je kao pomoćna kuharica u Bajzovim dvorima u Dekanovcu, gdje joj je jako lijepo raditi – tamo se također pripremaju domaće hrane, u čemu svi zajedno rado sudjeluju.
Podjela uloga u kuhinji
Pečenje kolača nije joj jača strana, ali zato je tu suprug koji pak obožava ovaj posao. Osim što je dobar u pečenju kolača, jako voli i kuhati, a za djecu i kućanstvo zajedno brinu.
Oboje su zaposleni, pa se rijetko viđaju kroz tjedan, smjene su posložili tako da uvijek netko bude s djecom, ali kad je cijela obitelj na okupu, složni su, sretni i zadovoljni.
Međimursko-purgerska kuhinja na njihovom stolu
Njihova je kuhinja kombinacija međimurske i purgerske, otkrila nam je Mihaela, ali sve dok je njima fino, zadovoljni su, kako se god kuhinja zvala.
Djeca također vole domaća jela, na žlicu, a najljepše im je kad su svi zajedno – uz obitelj, prijatelje ili rodbinu, pa kad skuhaju nešto fino u kotliću.
Mihaela ovih dana slavi i svoj četrdeseti rođendan, pa smo sigurni da će suprug pripremiti dobru feštu i neko fino iznenađenje.
Sastojci za bograč (za 6 do 8 osoba):
- 80 dag luka
- 50 dag paprike
- svinjska mast
- 20 dag svinjskog buta
- 20 dag telećeg buta
- 20 dag veprovine
- 20 dag mesa jelena
- bijelo vino za podlijevanje
- 1 limenka pelata
- 50 dag krumpira
- feferoni
- začini – sol, papar, vegeta, lovorov list, slatka i ljuta crvena mljevena paprika
Priprema bograča:
Na dvije velike žlice svinjske masti popržiti sitno nasjeckan luk, dok ne postane staklast.
Na njega dodati papriku narezanu na sitne kockice i sve zajedno kratko prodinstati.
Nakon toga dodaje se meso divljači narezano na kockice.
Dinstati dok meso ne počne omekšavati.
Zatim dodati svinjetinu i teletinu, također narezanu na kockice.
Dodati začine, količinu prema vlastitom ukusu, te sve zajedno polako kuhati na laganoj vatri, uz stalno miješanje i podlijevanje bijelim vinom i vodom, prema potrebi.
Kuha se tako dugo dok se meso ne počne raspadati.
Za vrijeme dok se bograč kuha, pripremiti krumpir.
Oguliti ga i narezati na kockice. Krumpir se u bograč dodaje kad je kuhanje mesa pri kraju, a pelati i feferoni se stavljaju kad je krumpir skoro kuhan.
Kad krumpir omekša i upije sve okuse mesa i začina, bograč je spreman za serviranje.
