Vera Mihalic iz Štefanca skuhala nam je ječmenu kašu

narodna kuharica 1
Vera Mihalic iz Štefanca otkrila nam je recept pripreme ječmene kaše

Lagana dinstana ječmena kaša za prste polizati

Od davnina su kaše nezaobilazne namirnice na međimurskim stolovima. Hajdinska, ječmena, kukuruzna i prosena kuhale su se na razne načine i othranile mnogobrojne Međimurce. Ričeti, bele čurke, variva, juhe, dinstane kaše samo su dio jela iz naše bogate narodne kuharice. A naši stari voljeli su kaše jer su im bile dostupne, a malom količinom mogli su nahraniti brojna gladna usta. 

Tada se baš i nisu “zamarali” količinom vlakana, minerala i antioksidansa kojima, između ostaloga, obiluje ječmena kaša koja je ovaj put glavna namirnica našeg recepta. Upravo zahvaljujući svojim nutritivnim vrijednostima ali i stoga jer je lagana za želudac i gotovo bez loših masnoća, ječmena kaša u posljednje vrijeme doživljava svoju renesansu.

Nije više samo težačko jelo, baza za pivo već i namirnica od koje se prave fine, ljetne osvježavajuće salate, lagana variva, povrtni popečci. Uostalom, skuhana može stajati i nekoliko dana u frižideru i čekati ideju ili inspiraciju za novo jelo. 

Jelo može biti samostalno, poslužiti kao prilog ili salata. Mi smo izabrali dinstanu kašu po receptu Vere Mihalic iz Štefanca koja se uglavnom poslužuje kao samostalno jelo no nitko ne kaže da joj se ne može dodati i komad mesa.

A kako se priprema kaša, koliko se dugo kuha i što je sve potrebno za ovo “starinsko” jelo donosimo u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od petka, 26. lipnja.

Ostavi komentar