Narodna kuharica: Međimurska zdigana pogača s koricama

Marija jambrošić rogač

Rogač je poznata tradicionalna mediteranska namirnica koja je u ljudskoj prehrani prisutna već od rimskog i grčkog doba. Lako se uzgaja jer ne zahtijeva previše pažnje, a daje puno plodova koji se mogu koristiti kao lijek ili hrana.

Međimurska zdigana pogača s koricama ili mljeveni rogač nekada je bio tradicionalni specijalitet. Okus rogača mnoge vraća u dane djetinjstva.

Ovaj specijalitet jeo se kao desert nakon rada vršilicama u selu ili za proštenja.

Mi smo kao male djevojčice išle pomagati nositi pljeve kod malo bogatijih ljudi jer se kod njih nakon završenog posla dobila pogača. To nam je bio najdraži desert. Pogača može biti s orasima, makom ili mljevenim rogačem, a bile su i s repom, bundevom ili kupusom, ispričala je naša sugovornica Marija Jambrošić iz Podturna.

Kako se priprema ovaj tradicionalni recept pročitajte u članku autorice Lee Novaković u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 27. studenoga, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar