Najslađa je zlevanka s prvim trešnjama

Stiglo je meni najdraže vrijeme u godini – vrijeme kad su zrele prve trešnje, što znači obavezna priprema zlevanke s ovim fantastičnim voćem.

Zlevanka s trešnjama među prvim je kolačima koje sam počela peći, pa sam s njom doživjela i nekoliko sitnih neuspjeha, zbog čega mi ju je uvijek izazov peći. Posebno je fina kad su u pitanju prve trešnje, a one su se upravo počele crveniti.

Priprema zlevanke s trešnjama nije komplicirana. Potrebni su sastojci koje sigurno uglavnom imate doma – jaja, brašno, šećer i vrhnje. (Slika .1).

sastojci za zlevanku s trešnjama
Sastojke za zlevanku uglavnom svi imamo kod kuće

Mikserom sam napravila smjesu kao za palačinke – vode se dodaje manje, da tijesto bude gušće – tajna dobre zlevanke je upravo u tome da se mjeri prema smjesi za palačinke. Još se sjećam svoje bake koja je uvijek govorila da se za zlevanku sve radi isto kao za palačinke – samo s manje vode, da tijesto ne bude previše tekuće.

U nauljen i pobrašnjen kalup nalila sam pripremljenu smjesu. Trešnje treba oprati i izvaditi im koštice te ih rasporediti po smjesi (Slika 2.). Tu ode najviše vremena u pripremi.

trešnje po zlevanki
Trešnje očistiti i ravnomjerno rasporediti po zlevanki prije pečenja

Ja na kraju obično stavim i nekoliko žlica vrhnja skroz gore po zlevanki, prije pečenja. Izgled je zlevanke tada ljepši – bijela boja vrhnja ga nekako ukrasi.

Zlevanku sam stavila peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peče se oko 45 minuta, a ponekad i duže. Početničke greške o kojima sam prije govorila bile su upravo kod pečenja. Izvana izgleda da je zlevanka pečena, ali ako se peče u višem plehu – ja je pečem u kalupu za torte, zna se dogoditi da je u središtu sirova. Zbog toga je bolje da se peče duže i obavezno je probajte probosti čačkalicom na više mjesta, kad provjeravate je li pečena, da vam ne bude tekuća kad je izvadite.

Kad je zlevanka pečena, nareže se na željene oblike, može na kockice, rombove ili u obliku kriški torte te se, kad se ohladi, posipa mljevenim šećerom. Ovakva slastica uvijek je dobrodošla kad stignu nenajavljeni gosti ili, još bolje, kad se zaželite prvih trešanja i odmah ih želite probati u svim mogućim varijantama.

Zlevanka s trešnjama
Sastojci:
300 grama oštrog brašna
• 3 jaja
• pola kiselog vrhnja
• 1 dl mlijeka
• malo soli na vrh noža
3 do 4 žlice šećera
• voda po potrebi
• pola praška za pecivo
• trešnje – količina po želji

>Pravo je vrijeme za pripremu domaćeg soka od bazge

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE