Ivan Benjak iz Pušćina u našoj ovotjednoj rubrici Narodna kuharica pripremio je varivo od ričeta
Ivan Benjak je za svog radnog vijeka proizvodio pekarske peći i opremu za pekare. Stoga je logično da majstor za pekarsku opremu mora u sebi nositi kuharske i pekarske sposobnosti.
Iako je u 77. godini još je uvijek vrlo aktivan. Voli skuhati ručak kad je supruga Marija zauzeta čuvanjem unučica Dite i Leni. Najviše voli kuhati variva, pa je stoga i za nas pripremio varivo čija popularnost ne jenjava već desetljećima.
Ječmena kaša, popularnog naziva ričet u sebi nosi brojne nutritivne kvalitete, posebno za probavni sustav. Također jela s ječmenom kašom pomažu organizmu da se pročisti i vrati u normalu nakon teške hrane.
Isto tako nutricionisti kažu da sprječava prerano starenje stanica, obnavlja oštećenu kožu i sluznice, stimulira proizvodnju kolagena, poboljšava rad štitnjače, uklanja viškove tekućine i toksina i pomaže u poboljšanju bolesti mišićno-koštanog sustava.
Kaša je korisna za sportaše i ljude koji se bave teškim mentalnim i fizičkim radom, a preporuča se i za bolesti srca i krvnih žila, kao i probleme s bubrezima. Sve to naš kuhar Ivan jako dobro zna, zbog čega je uvijek veseo i mladolikog izgleda.
Cijeli članak donosimo u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 11. lipnja, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.