Piše: Aleksandra Sklepić
Međimurska juha s ribanicom od domaćih jaja dio je svakog nedjeljnog ručka, pa ju svakako, ako još niste, uvedite na svoj svečani jelovnik. Posebno kad je juha rađena s domaćom ribanicom od kokica koje trče po travnatom dvorištu, nema onoga tko bi joj odolio.
Sastojci za domaću juhu:
• kokoš, pile, svinjske kosti, govedina ili bilo koje meso po izboru
• malo masnoće od pileta, kokoši ili malo ulja ako je meso nemasno
• četiri do pet komada mrkve
• peršin, vegeta, sol, papar
Za ribanicu:
• 1 jaje, 3 do 4 žlice oštrog brašna
Priprema domaće juhe:
Meso kuhati u vodi u koju smo dodali očišćenu i narezanu mrkvu, peršin i začine.
Juha je najbolja kad se kuha polako pa za dobru juhu nema žurbe. Za četiri do šest tanjura juhe potrebne su oko 2 litre vode, a ta se količina kuha najmanje jedan sat.
Kad je meso kuhano, izvadimo ga, juhu procijedimo i vratimo u nju mrkvu.
U posebnoj posudi pomiješamo jaje i oštro brašno, tako da dobijemo čvrsto tijesto koje se može ribati na ribež. Ako je premekano, dodati još brašna. Juhu staviti da zavri i u nju naribati tijesto na grubi dio ribeža.
Juhu s domaćom ribanicom posebno vole djeca, a ona je dio međimurske tradicije od pamtivijeka.