Kuglof je jednostavan kolač koji je rado prihvaćen među svim generacijama, a zbog svog zanimljivog izgleda koji poprima zbog kalupa u kojem se peče, često ima funkciju svečanog kolača na blagdanskom stolu.
Omiljen je i kao slatki zalogaj uz topao čaj, mlijeko ili kakao, za večeru ili za užinu, pri čemu nas neizbježno podsjeća na lijepe trenutke iz djetinjstva.
Kuglof izvorno spada u klasike austrijske kuhinje, a nije čudo što je sveprisutan i u međimurskoj kuhinji jer smo, zbog blizine i povijesnih okolnosti, u našem lijepom kraju preuzeli brojne austrijske recepte. Ima ga više vrsta, od jednobojnih do šarenih, a postoje i varijante s voćem i raznim drugim dodacima. Lako ga je spremiti i ne zahtijeva puno vremena i iskustva, a rezultat je uvijek fin sočan kolač bajnog izgleda.
Recept za kuglof koji predstavljamo u ovom broju dala nam je Ružica Špoljar (66) iz Gardinovca. Ružica je dio života provela u Kanadi kamo se sa suprugom Stanislavom odselila vrlo mlada. Ovaj recept dobila je upravo tamo, od susjede Hrvatice iz Karlovca, a i dandanas voli peći po tom “kanadskom” receptu.
Cijeli članak, sastojke i pripremu, donosimo u tjedniku Međimurske novine, koji je u prodaji od petka, 15. prosinca.