Krumpir s vrhnjem Marije Tutić iz Novakovca najviše vole unuci

Krumpir je oduvijek u Međimurju bio glavna namirnica s kojom su kuharice mogle pustiti mašti na volju i pripremati svakojaka jela koja su rado prihvaćena od svih generacija.

Kao namirnicu krumpir svi dobro poznajemo. Uz to što je zasitan, krumpir je bogat kalijem i vitaminom C, krumpir ima brojne dobre osobine. Idealan je za prehranu djece, čak i dojenčadi. Zbog niskog sadržaja natrija, dobar je za bolesnike koji boluju od povišenog krvnog tlaka, a preporučuje se i u prehrani dijabetičkih bolesnika. Djeluje protuupalno na probavni trakt, sprječava preveliko izlučivanje želučane kiseline i dobra je namirnica kod problema sa želucem. Najbolje ga je pripremati sa što manje masnoća, tada zadržava sve svoje kvalitete i doprinosi očuvanju zdravlja.

Kao dio prehrane krumpir je posebno važan u donjem Međimurju, gdje još i danas brojne obitelji žive od njegovog uzgoja.

Marija Tutić iz Novakovca rado se sjeća svog djetinjstva i kao uspomenu na njega i na svoju majku predstavila nam je ovaj jednostavan, a fini krumpir s vrhnjem.

Cijeli članak donosimo u aktualnim Međimurskim novina koje od petka, 7. svibnja. možete nabaviti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar