Piše: Aleksandra Sklepić
Krpice su zanimljiv domaći starinski kolač koji ima različite duhovite nazive, a sve zbog svog izgleda koji podsjeća na nepravilno narezane komadiće platna – krpe ili krpice.
Priprema se od sličnih sastojaka kao krafne, pa je aktualan u pokladno vrijeme. Kuharice ga rado pripremaju jer je priprema lagana, a sastojci nisu preskupi. Rezultat je ukusan, brzi desert lijepog i svečanog izgleda koji je u vrijeme kad je nastao imao glavnu namjenu da se nosi u goste ženama koje su tek rodile, kako bi se osladile i okrijepile ovom finom slasticom.
Sastojci:
• 500 g glatkog brašna
• 1 čvrsti jogurt
• 2,5 dl mlijeka
• 1 svježi kvasac
• 2 žličice soli (ako želimo slane krpice)
• 1 – 2 žličice šećera ( ako želimo slatke krpice)
• 1 prašak za pecivo
• 1 l ulja ili svinjske masti
• Šećer u prahu za posipati
Priprema:
Kvasac, malo šećera i malo brašna razmutiti u 2 dl mlakog mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. Zamijesiti tijesto od svih sastojaka, dodati rastopljen kvasac u mlijeku te na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljati tijesto. Kad je tijesto razvaljano, narezati ga na pravokutnike, svaki pravokutnik razrezati po sredini, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se narezane krpice dignu. Ulje ili mast dobro ugrijati i pržiti krpice koje smo prethodno malo rastegnuli prstima, dok ne porumene. Pečene krpice poslagati na papirnati ubrus i kad se malo ohlade posiupati mljevenim šećerom.
> Kruščići od psyllium sjemenki za zdravlje i lijepo tijelo