Prva asocijacija na fašnik zasigurno su svakome od nas krafne ili krofni. Jednostavno ne možete a da na spomen maškara ne pomislite na onaj miris friško pečenih krafni punjenih marelicom.
Osim u fašničko vrijeme, krafne su nekada bile i neizostavni kolač na vjenčanjima u Međimurju. Bile su obvezan desert nakon večere, uz, naravno, sve ostale svatovske kolače, a punile su se orasima.
Krafne obožavaju mali i veliki, a recepata ima raznih. Priprema krafni za naše je bake bila u malom prstu pa su sve sastojke miješale “od oka”. Zbog toga su za nas nešto mlađe itekako vrijedni savjeti koje nam mogu ostaviti u nasljeđe.
Jedan od takvih recepta u svoju je bilježnicu pomno zapisala Petra Filipović iz Stanetinca, koja već nekoliko godina živi i radi u Dubrovniku. Po struci je kuharica i obožava pripremati kolače.
– Krafne pripremam po receptu moje pokojne bake Magdalene. Najviše recepata za kolače imam od nje i samo se toga držim, rekla je Petra za naše Međimurske novine.
Sastojci:
0,5 kg mekog brašna
0,5 kg oštrog brašna
1 dag soli
10 dag kvasca
10 dag šećera
2 vanilin-šećera
7 žumanjka
12 dag ulja
2 žlice ruma
4,5 dcl mlijeka
malo korice naranče
po želji posipati šećerom u prahu
Priprema:
Najprije zagrijemo mlijeko i u to mlijeko stavimo kvasac i šećer, promiješamo i čekamo da proradi svoje. Za to vrijeme pripremimo u posudu za miksanje oštro i meko brašno, naribamo koricu naranče i sol. Kada proradi kvasac, izlijemo ga u brašno, a jaja odvajamo, žumanjak od bjelanjka. Potom u žumanjke u posudi dodamo šećer, vanilin-šećer i ulje pa miksamo dok smjesa ne postane pjenasta. Potom dodamo dvije žlice ruma i lagano promiješamo žlicom. Na kraju tu smjesu od žumanjaka prelijemo u posudu za miksanje gdje se nalazi brašno i ostalo pa sve zajedno miješamo 15 minuta.
Kad se to izmješalo, izvadimo tijesto, pravimo kuglice oko od 60 ili 70 grama, kako kome odgovara. Kuglice stavljamo na neki bijeli stolnjak koji smo posuli brašnom. Kada napravimo sve kuglice od tijesta, prekrijemo te kuglice krpom. Jako je bitno naglasiti da u prostoriji mora biti toplo da bi se tijesto lijepo dizalo.
Ostavimo da se tijesto diže nekih sat vremena.
Pripremimo u jedan lonac ulje i kad se ugrije, stavljamo unutra kuglicu po kuglicu. Bitno je da se krafne lagano prže da bi se ispekle iznutra, kao i to da ulje ne smije biti prevruće. Kada se lijepo zarumene, izvadimo iz ih ulja i stavimo na ubrus da bi se upio višak masnoće.
Na kraju ih možete puniti marmeladom od breskve, čokoladom ili kojim drugim nadjevom, ovisno o vašim željama.
Petra vam želi dobar tek!