Košarice s kremom od vanilije i malina

Piše: Sanja Heric

Zamislite trenutak čiste gastronomske čarolije: hrskave, zlatne košarice od prhkog tijesta koje se lako tope u ustima, a unutar njih kremasto, aromatično vanilijsko punjenje koje mami svakim zalogajem.

Ovaj slasne Košarice od vanilije i malina predstavila nam je kuharica Marinela Kralj-Kocen iz restorana Terbotz u Železnoj Gori. Idemo u kuhinju i započnimo ovaj slatki pothvat!

Sastojci za kremu:
• 1,4 l mlijeka
• 6 žumanjaka
• 3 pudinga od vanilije (150 g)
• 5 žlica oštrog brašna
• 6 bjelanjaka
• polovica maslaca (oko 125 g)
• 8 žlica šećera
• 3 dcl izmiksanog šlaga
• 2 kremfiksa

Sastojci za prhko tijesto:
35 dkg brašna (pola oštrog/pola glatkog)
• 8 dkg maslaca
• 8 dkg šećera
• 1 žumanjak
• malo pecilnog praška
• 1 vanilin šećer
• limunova kora

Priprema prhkog tijesta i košarica:
Najprije maslac narežite na manje kocke, dodajte ga u brašno, a potom dodajte i šećer, žumanjak, prašak za pecivo, vanilin šećer i limunovu koru. Miješajte s pomoću električne miješalice dok ne dobijete ravnomjernu zrnatu smjesu. Tijesto na kraju doradite rukom i stavite u hladnjak pola sata.

Kalupe za košarice obložite tanjim slojem tijesta. I pazite, tijesto ne smije biti utisnuto pretanko. Razvaljajte ohlađeno tijesto na debljinu od oko 3-4 mm. Pazite da ne dodate previše brašna jer će tijesto postati tvrdim.

Izrežite kružne komade tijesta koji će se slagati u kalupe za muffine obrnuti naopačke. Možete ih oblikovati tako da pokrivaju samo dno kalupa ili da ih oblikujete u oblik koji će se saviti prema gore.

Košarice od vanilije i malina
S pomoću kalupa izrežite prhko tijesto te ga stavite u kalup za muffine obrnutog naopačke i pecite na 180 – 200 °C oko 15 – 20 minuta

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180-200°C oko 15 – 20 minuta, ovisno o debljini tijesta i željenom boji.

Priprema kreme:
Razmutite prašak za puding s malo hladnog mlijeka (oko 100 ml) dok ne postane glatka smjesa. U velikoj posudi zagrijte ostatak mlijeka (1,3 l) s dodatkom šećera na srednjoj vatri dok ne počne vreti. U kipuće mlijeko dodajte razmućeni puding i kuhajte, uz stalno miješanje, dok se ne zgusne.

U drugoj posudi umutite žumanjke s brašnom. Postupno dodajte vruće mlijeko u žumanjke, miješajući stalno da se ne stvore grudice. Vratite smjesu u posudu i kuhajte dok se ne zgusne. Sklonite kremu s vatre i ostavite je da se ohladi do sobne temperature. Pokrijte je prozirnom folijom da ne bi stvorila koricu.

Kada je krema ohlađena, dodajte polovinu maslaca i izmiksajte dok ne postane glatka. U drugoj zdjeli umutite bjelanjke i dodajte pola šlaga plus dva kremfiksa. Miješajte dok ne postane svijetlo i čvrsto. Postupno dodajte ovo u ohlađenu kremu i miksajte dok ne postane jedinstvena smjesa. Na kraju dodajte ostatak maslaca i izmiksajte dok ne postane glatka i kremasta.

Ohladite kremu do sobne temperature ili čak ostavite u hladnjaku preko noći. Koristite slastičarsku špricu ili običnu plastičnu vreću s rezanim uglom da napunite košarice kremom. Ovo će vam pomoći da krema bude ravnomjerno raspoređena i da košarice izgledaju lijepo.
Vrh ukrasite dodatno džemom od malinama i komadima voća po izboru liste.

Kuharica u Terbotzu Marinela Kralj-Kocen
Kuharica u Terbotzu Marinela Kralj-Kocen

 

> Kuruzna zlevanka s orasima

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE