Katarinine jogurt kocke bolje su od Sacherice

Priprema jednostavnih, a uvijek posebnih i ukusnih kolača vještina je koju su naše Međimurke usavršile zbog tempa života na koji su navikle. Većina ih je zaposlena, okupirana brojnim obvezama, hobijima i velikim krugom prijatelja, a u sebi kao naslijeđe nose želju i potrebu da svoju obitelj u svakoj prigodi razvesele nekom posebnom slasticom i da nedjelja, koliko god je puno posla i malo vremena – ne ostane bez kolača na stolu.

Katarina Ščavničar iz Čestijanca tek je odnedavno umirovljenica, pa jako dobro zna kako je živjeti i funkcionirati unutar svih obveza, poslovnih i obiteljskih. Zbog toga nam je pokazala svoj recept za kolače koji su brzo gotovi, a imaju izgled i okus veoma nalik poznatoj Sacher torti koja spada među najsvečanije deserte svijeta. Katarina je radila kao medicinska sestra u Ambulanti u Štrigovi, a pozna je cijeli gornji kraj Međimurja. Mnogi je poznaju po njenoj srdačnosti i komunikativnosti, a oni bliži njoj imaju i brojne riječi hvale kad je riječ o kuhanju i njenim kolačima.

Jogurt kocke s čokoladnom glazurom kolač je koji je brzo gotov, a sastojci potrebni za njega su uglavnom stalno u špajzi i frižideru kod svake gazdarice. S njima nema vaganja, nema puno prljavog suđa, odlične su uz kavu ili čaj, a izgledaju svečano i elegantno. Katarina ih peče već jako dugo i s njima se ne može pogriješiti. Uvijek ispadnu fine i lijepe, čak su bolje i od Sacherice.

Recept za jogurt kocke s čokoladnom glazurom:

Sastojci:

Za biskvit:

2 cijela jaja

2 obična jogurta (od 2 decilitra)

2 jogurtove čaše oštrog brašna

1,5 jogurtova čaša šećera – može i manje ako želite manje slatko

1 jogurtova čaša ulja

3 žlice kakaa u prahu

1 čajna žličica sode bikarbone

Džem ili pekmez od marelica za premaz biskvita

Za čokoladnu glazuru:

10 dag čokolade za kuhanje

10 dag margarina

3 žličice šećera

Priprema jogurt kocki s čokoladnom glazurom:

Pjenasto izmiksati jaja i šećer. Dodati ostale sastojke (brašno, ulje, jogurt, kako i sodu bikarbonu), te mikserom sve izmiksati i sjediniti. U pleh koji smo namastili i malo posuli brašnom uliti smjesu za biskvit, te peći na 180 stupnjeva oko 20 do 25 minuta. Smjesa je prije pečenja dosta rijetka, pa preporučamo čačkalicom isprobati da li je biskvit pečen prije nego ga izvadimo iz pećnice. Kad se tijesto više ne hvata za čačkalicu, biskvit je pečen.

Vrući biskvit premazati džemom ili pekmezom od marelica i ostaviti da se ohladi.

Priprema čokoladne glazure:

U posudi otopiti čokoladu, margarin i šećer. Kad se dobije tekuća smjesa i kad se otopi sav šećer, na ohlađen biskvit ravnomjerno razmazati čokoladnu glazuru.

Jogurt kocke s čokoladnom glazurom
Jogurt kocke s čokoladnom glazurom

Irena Dvanajščak iz Murskog Središća priprema odlična BBQ rebarca

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Oglasi

Na Hipodromo se zazvedilo kaj je bilo…

Epigenetika ili potpis uma u genima