Uskršnje vrijeme obilježeno je tradicijom, pa je sada prava prilika da se prisjetimo tradicionalnih recepata naših baka i mama, te da nastavimo s tradicijom, kako u običajima, tako i u pripremi blagdanskih jela.
Ljepota uskršnjeg stola nije samo u serviranom jelu i dekoracijama, već i u okupljanju cijele obitelji oko njega.
Uskrs u Međimurju, bez obzira na materijalne prilike pojedinog kućanstva, oduvijek se slavio svečano i bogato. Obilježavaju ga tradicionalni doručak za koji se priprema šunka, kuhana jaja, domaći kruh, hren i mladi luk koji su bili u crkvi “na posvečaju”, a za ručak se priprema pečenje kao glavno jelo, najčešće od peradi ( pile, patka ili purica), a ponegdje i svinjsko pečenje.
Simbolika peradi je u rađanju novog života, kao i u jajima koja su neizostavan dio Uskrsa i uskršnje trpeze. Piceki su se nekada uzgajali u svakom kućanstvu, a krumpir kao prilog također je dio međimurskog kraja, a samim time i naše domaće, tradicijske kuhinje.
Karmen Mlinarić (21) iz Donjeg Kraljevca, u duhu međimurske tradicije, za nas je pripremila pečeno pile s povrćem, te predlaže ovo slasno i prelijepo jelo za svečani uskršnji ručak.
Cijeli članak naše Aleksandre Sklepić donosimo u tjedniku MEĐIMURSKE NOVINE, koji je u prodaji od petka, 7. travnja.