Kalapajsani kalamper jelo je našeg djetinjstva

Piše: Aleksandra Sklepić

Vjerujemo da je svakom Međimurcu poznato i drago jelo lokalnog naziva „kalapajsani kalamper”, „pajsani krumper”, „kalampajsani kalamper” ili „dinstani kalamper”, ovisno o kojem se dijelu Međimurja radi.

Postoje i nazivi „pajsanec”, „pajsek”, „dinstek” te vjerojatno i neki drugi koji su se iskristalizirali kroz vrijeme; neke se obitelji ili sela čak koriste svojim originalnim nazivima za ovo fino domaće jelo. Posebno ga vole djeca, a jednako je fin svježe kuhan ili pregrijan.

Riječ je, uglavnom, o tradicionalnom jelu našeg kraja koje se sprema od jednostavnih sastojaka, a može se jesti samostalno ili kao prilog mesu. Glavna mu je odlika njegova lijepa crvena boja i slatkast okus paprike, što ga čini posebnim u odnosu na ostala jela od krumpira.

Sastojci za kalapajsani kalamper:
• 1 kg krumpira, oguljenog i izrezanog na ploškice
• 1 žlica vegete
• 1 žlica masti ili ulja
• 1 glavica luka
• sol, biber po ukusu
• crvena mljevena slatka paprika

Priprema kalapajsanog kalampera:
Luk očistiti i narezati ga na kockice te ga na ulju ili masti popržiti do zlatnožute boje. Dodati 1 žličicu mljevene slatke paprike te krumpir narezan na ploške. Dobro promiješati i doliti malo vode te dodati vegetu, sol i papar, prema vlastitom ukusu.

Kalapajsani kalamper se dinsta oko 25 do 30 minuta, uz stalno dolijevanje vode, ali vode ne smije biti previše – krumpir se ne smije kuhati, već se mora dinstati.
Kad krumpir omekša, može se servirati. Uz kalapajsani kalamper odlično paše zelena salata, kao i razne vrste sezonske salate, rajčica, paprika ili svježi krastavci.

> Mlinci od domaćih jaja izrađeni na tradicionalni način

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE