Kakao rolada je kolač koji uvijek dobro izgleda, a u receptu predstavljamo kombinaciju tamnog tijesta i bijele, osvježavajuće kreme. Ova rolada nije komplicirana za pripremu, a svojim će lijepim izgledom konkurirati svečanim kolačima. Biskvit i krema daju sočan, blag okus, pa svakako preporučujemo da uzmete vremena i probate ispeći ovaj lijepi kakao kolač.
Sastojci:
Za tijesto:
• 5 jaja
• 5 žlica šećera
• 5 žlica ulja
• 5 žlica mlijeka
• 5 žlica oštrog brašna
• ½ praška za pecivo
• 2 žlice kakaa u prahu
Za kremu:
• 4 dl mlijeka
• 4 žlice šećera
• 1 vanilin šećer
• 2 žlice oštrog brašna
• 2 žlice gustina
• 15 dag margarina
• sok od jednog limuna
Kakao rolada, priprema:
Žumanjke i šećer miksati dok ne dobijemo pjenastu smjesu. Zatim dodati ulje, mlijeko i brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. Posebno pripremiti snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješati u smjesu za biskvit. Staviti peći u plehu, u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, u veći pleh, tako da tijesto bude nisko jer će se rolati u roladu. Pečeni biskvit sipati na ubrus i vrući ga zarolati u oblik rolade.
Priprema kreme:
U polovicu mlijeka staviti šećer, vanilin šećer, brašno i gustin. Sve pomiješati hladno, kao da pripremate puding. Drugu polovicu mlijeka staviti kuhati i kad mlijeko zavri, u njega uliti smjesu brašna, gustina i šećera. Neprestano miješati, dok se smjesa ne zgusne. Kad je krema ohlađena, u nju mikserom dobro izmiješati margarin.
Pripremljeno tijesto za roladu napuniti hladnom kremom i servirati.
Dobar tek!
> Čokoladna rolada s oblatnama: Slatka delicija u nekoliko koraka
> Rafaelo kuglice: Božićna poslastica za “lijene” slastičarke