RECEPT za finu juhu s heljdinim žgancima i suhim vrganjima

juha heljdini žganci suhi vrganj

Na blagdanski stol za Štefanje servirajte finu juhu s heljdinim žganicima i suhim vrganjima.

Vrganje stavite malo odstajati u mlakoj vodi. Procijedite ih. Na malo ulja popržite nasjeckani luk te dodajte suhe vrganje, nasjeckani češnjak i špek. Začinite po želji (sol, papar). Malo pirjajte te dodajte lovorov list i jušni temeljac ili vodu. Dodajte na kockice narezan krumpir. Kuhajte na laganoj vatri. Pri kraju dodajte kiselo vrhnje i još malo prokuhajte.

Od heljdinog brašna skuhajte žgance i prepecite malo nasjeckane slanine dok ne dobijete čvarke. Juhu servirajte u većoj zdjeli, a žgance i čvarke dodajte u juhu u tanjur po želji.

Nakon juhe slijedi glavno pečenje, kolač…Dobar tek!

 

Sastojci:

– 5 dag suhih vrganja

– 5 dag špeka

– luk, češanj češnjaka

– lovorov list

– 2 žlice brašna

– 1 dl kiselog vrhnja

– 1 krumpir

– sol, papar

– jušni temeljac

– heljdino brašno

– slanina za čvarke

foto: rr

Ostavi komentar