Na blagdanski stol za Štefanje servirajte finu juhu s heljdinim žganicima i suhim vrganjima.
Vrganje stavite malo odstajati u mlakoj vodi. Procijedite ih. Na malo ulja popržite nasjeckani luk te dodajte suhe vrganje, nasjeckani češnjak i špek. Začinite po želji (sol, papar). Malo pirjajte te dodajte lovorov list i jušni temeljac ili vodu. Dodajte na kockice narezan krumpir. Kuhajte na laganoj vatri. Pri kraju dodajte kiselo vrhnje i još malo prokuhajte.
Od heljdinog brašna skuhajte žgance i prepecite malo nasjeckane slanine dok ne dobijete čvarke. Juhu servirajte u većoj zdjeli, a žgance i čvarke dodajte u juhu u tanjur po želji.
Nakon juhe slijedi glavno pečenje, kolač…Dobar tek!
Sastojci:
– 5 dag suhih vrganja
– 5 dag špeka
– luk, češanj češnjaka
– lovorov list
– 2 žlice brašna
– 1 dl kiselog vrhnja
– 1 krumpir
– sol, papar
– jušni temeljac
– heljdino brašno
– slanina za čvarke
foto: rr