Batat je povrće koje se u našim krajevima upotrebljava tek odnedavno, a zovu ga i crvenim krumpirom. Pravo porijeklo batata su područja Centralne i Južne Amerike, ali se zbog svoje hranjive vrijednosti proširio svijetom i postao popularan i kod nas.
Izniman je izvor vitamina i minerala, bogat je beta-karotenom, provitaminom A, a omiljen je zbog svog slatkastog okusa. Značajan je za organizam, dobar je antioksidans, utječe na jačanje kvalitete vida i odličan je za jačanje imuniteta.
Posebno je dobar za djecu u razvoju jer se njime zadovoljava potreba za dnevnim unosom vitamina A.
Batat se može kombinirati s raznim povrćem, okusom je sličan krumpiru i slaže se s našim domaćim povrćem. Još kad je povrće uzgojeno u domaćem vrtu, ta se jela ne mogu mjeriti s onima pripremljenim od kupljenih namirnica.
Jedan od takvih domaćih vrtova nalazi se u Murskom Središću, a plodove s njega za nas je ubrala i pripremila Ines Petričević.
Cijeli članak Aleksandre Sklepić donosimo u aktualnom broju Međimurskih novina koje od petka, 12. studenog, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.