13.9 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

Jeste li ikada čuli za pinsu? Mogla bi postati popularnija od pizze!

U 2020. godini gastronomski stručnjaci predviđaju veliku popularnost pinse i otvaranje pinserija, ali ona nije neki novi izum, donosi večernji.hr

Pinsa je zapravo prethodnica pizze, a prvi puta se spominje u Rimu. Tada je bila ovalno jelo napravljeno od vode, prosa, ječma i zobi. Formirala se u vrlo tanko tijesto, a pekla na vrućem ugljenu i kamenju.

Danas pizza i pinsa nisu isto jelo. Glavna razlika je u tijestu. Tijesto za pizzu radi se od pšeničnog brašna, malo vode i puno soli, dok se tijesto za pinsu radi od pšeničnog, sojinog i zobenog brašna, puno vode i jako malo soli, zbog čega je tijesto lakše, prozračnije i hrskavo.

Također je pinsa zdravija za konzumaciju, jer je bez glutena. Najbolja je kada tijesto odstoji 72 sata jer se škrob razgrađuje i ostavlja nevjerojatan okus. Sadrži i manje masnoća i natrija pa ima manje kalorija nego pizza i lakša je za probavljanje. Korištenjem sojinog brašna za pripremu osiguravate tijelu A, B i C vitamine te je prirodna, zdrava i zasitna. Pinsa oduševljava svojim okusima, a najbolja stvar kod nje je da je hrskava izvana, a sočna i mekana iznutra.

Kako napraviti savršeno tijesto za pinsu:

800 grama pšeničnog brašna

150 grama rižinog

50 grama sojinog brašna

25 grama soli

20 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 litra hladne vode

1 vrećica suhog kvasca

Priprema:

Rukama umiješajte sve tri vrste brašna pa dodajte kvasac. Zatim dodajte 3/4 vode i dobro umiješajte. Dodajte sol i ponovno umiješajte, a nakon toga ulje. Zatim dodajte ostatak vode, umiješajte tijesto i stavite ga u hladnjak, barem na 24 sata, možete i do 72 sata.

Kada izvadite tijesto iz hladnjaka, ostavite ga na sobnoj temperaturi barem tri sata ili dok se ne udvostruči. Zatim napravite nekoliko ovalnih oblika, dodajte sve dodatke koje želite i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE