Tikvino varivo sezonsko je jelo koje je idealno za lagan ljetni ručak.
U našem se kraju oduvijek često pripremalo, jer polja su i vrtovi u ljetno i jesensko vrijeme bili prepuni raznih sorti bundeva i tikvica. Tikvice su lako probavljiva, zdrava namirnica, osvježavajućeg okusa, a priprema jela najčešće je brza i nije prekomplicirana. Zbog toga su se recepti za njih uspješno očuvali i u moderno vrijeme, unatoč brojnim novitetima koji su svima lako dostupni.
Osim variva, u našem se Međimurju peku i pogače s tikvama, kropci, pa čak i gibanica, a tikve su dio brojnih juha, salata ili priloga. Tradicija pripreme jela od tikvi nastavlja se i u mlađim generacijama, pa nam je Ivica Bogdan iz Zebanec Sela pokazao na koji način on priprema svoje tikvino varivo.
Cijeli članak pročitajte u Međimurskim novinama, koje su u prodaji od petka, 9. kolovoza.