Hitači su se morali za svate speći

U narodu se oduvijek držalo do tradicije i običaja koji su se sve do danas očuvali u nekim krajevima, posebno na selu.

Međimurski običaji nerijetko su vezani uz određenu vrstu hrane i kolača, a jedan zanimljiv običaj koji uključuje pripremu slatkih kolačića od dizanog tijesta još se uvijek njeguje u Podturnu.

Kolači od dizanog tijesta, takozvani “hitači”, pekli su se uvijek za svadbu, a naziv su dobili po tome što su ih svatovi bacali (međimurski: hitali) mještanima koji su ih došli vidjeti.

Više o tome ispričala nam je Sabina Telebuh (70) iz Podturna. – Hitači su se uvijek pekli za svatove. Kad su se svatovi naručali, svi su zajedno išli  “po ormar”, što je bio običaj zajedničkog odlaska po stvari k mladenki koja je išla k mladencu “za snehu” ili obratno, te preseljenje tih stvari u novi dom. To je bilo praktično iz razloga da se svatovi maknu iz kuće kako bi kuharice mogle pospremiti i pripremiti sljedeći obrok, ispričala nam je Sabina.

Tu povorku uvijek su pratili mještani ili gledali ispred svojih kuća, pa su se njima bacali “hitači”.

Cijeli članak Aleksandre Sklepić donosimo u Međimurskim novinama, koje su u prodaji od petka, 2. veljače. 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE