Krpice s vrhnjem

piše: Aleksandra Sklepić

krpice s vrhnjem ne sadrže moderne i atraktivne sastojke ali vesele svakog  pravog Međimurca, jer nam je njihov miris i okus utkan u brojna lijepa sjećanja.

Krpice s vrhnjem česti su dio jelovnika u Međimurju, a njihova je priprema jednostavna i brza. Ipak, uvijek se isplati uljepšati dan ovim slasnim, toplim zalogajem na kojem su odrasle mnoge generacije našeg kraja.

Sastojci za izradu domaćih krpica:
• 200 g glatkog brašna
• 2 jaja
• prstohvat soli
• voda (po potrebi, za oblikovanje tijesta)

Priprema tijesta:
Od brašna, soli i jaja zamijesiti tijesto. Dodati vode koliko je potrebno da se tijesto može lijepo oblikovati. Tijesto ne smije biti pretvrdo, ali ni ljepljivo. Gotovo tijesto razvaljati na tanku „ploču” koja se reže na krpice željenog oblika. Najlakše je rezati na dasci ili drugoj drvenoj podlozi. Narežu se tanke trakice koje se zatim još režu popreko, te tako ispadnu kvadratići. Krpice se zatim stavljaju kuhati u uzavrelu vodu i kuhaju se 3 do 5 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Kuhane krpice ocijediti i dobro ih promiješati s pripremljenim vrhnjem.

Ovako pripremljene domaće krpice ukusne su, sočne i mekane te se mogu koristiti i kao prilog u nekim drugim kombinacijama jela.

Priprema vrhnja:
Vrhnje pomiješati s uljem i malo soli. Zagrijati na štednjaku dok se ne pojave mjehurići.
Nakon serviranja, krpice se još mogu preliti domaćim slaninama koje smo otopili i malo zapekli. Tada će biti još ukusnije.

> Riža u umaku s junećim mesom

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE