DONOSIMO starinski recept za fojnke ili krafline, dobar tek!

Ana Jakopić
Baka Ana peče “fojnke” od svoje mladosti i nikad ih se ne može zasititi, kao ni članovi njezine obitelji

Kako se pripremaju “fojnki” po domaćem i na što treba prilikom njihova pravljenja obratiti pažnju pokazala nam je i ispričala baka Ana Jakopić iz Železne Gore prije dvije godine, no nije na odmet ponoviti pošto su mnogi komentirali kako je baš taj recept najbolji.   

Prije svega u posebnu malu posudicu treba staviti kvasac i šećer te ih preliti toplim mlijekom. Kad kvasac nabubri, treba ga umiješati u brašno za dizana tijesta, dodati jaja, žumanjke, ulje, sol te naribati jednu koricu limuna kako bi “fojnki” lijepo mirisali. 

– Nakon toga sve sastojke treba rukama umiješati sve dok se ne stvore mjehurići u tijestu. Tada tijesto treba pustiti da se podigne i onda ga još jedanput moramo premijesiti. Da se tijesto ne predigne, a to je kod ove slastice čest slučaj, poželjno ga je pokriti krpom – savjetuje baka Ana.  

Tijesto se potom razvalja na debljinu od 1,5 centimetara te se pomoću modlice ili čaše malo većeg promjera oblikuju krugovi. Kada smo s time gotovi, tijesto se ostavi još kojih petnaestak minuta da se podiže i tek je tada spremno za prženje. 

– Ulje u kojoj se peku krafne ne smije biti prevruće niti prehladno. Isto kao što ni zdjela u kojoj se peku ne smije biti preplitka. Na to treba posebice paziti jer ako je zdjela preplitka onda oko krafni neće moći nastati bijeli vijenci, po čemu se one i ističu – upozorila nas je Ana, koja je priznala da smjesu u većini slučajeva radi “odokativno”, onako kako to rade prave maherice u pravljenju domaćih kolača.

Nakon toga krafne se stavljaju na papir da se upije višak masnoće. Smjesa u ovoj količini dovoljna je za 20 komada krafni koje se potom mogu puniti domaćom marmeladom, čokoladom ili kojim drugim nadjevom, ovisno o vašim željama. Kad se ohlade, mogu se posipati šećerom u prahu. Baka Ana želi Vam dobar tek!

SASTOJCI ZA KRAFNE: 

 

1 kg brašna za dizana tijesta

2 žlice šećera

2 kvasca

3 cijela jaja

3 žumanjka 

toplo mlijeko prema procjeni kuharice

0,5 dl ulja

korica jednog limuna 

prstohvat soli 

 

nadjev

šećer u prahu 

Ostavi komentar