Donosimo recept za kruh bez kvasca!

kruh
Ilustracija, arhiva MN

Suočeni činjenicom da kvasca u trgovinama gotovo i nema, a boravak u kući povećava želju za spremanjem (i jedenjem) različitih jela, donosimo vam recept za fini kruh bez kvasca. Bit će mnogo laganiji i duže će trajati, a priprema je brža jer nema dizanja tijesta. Nakon što zamijesite, samo ga stavite u pećnicu.

Sastojci:

  • 480g glatkog brašna (vrstu brašna možete zamijeniti i zdravijom verzijom, primjerice zobenim, pirovim, integralnim…)
  • cijeli prašak za pecivo (12g)
  • 7g soli
  • 50 ml ulja
  • 3 dcl mlijeko

    po želji:

  • jaje za premazivanje
  • sjemenke za posipavanje

Priprema:

  1. U brašno dodajte prašak za pecivo i sol te promiješajte.
  2. U posudicu dodajte ulje.
  3. Dodajte mlijeko i ugrijte da bude mlako neprestano miješajući. Ne smije biti vruće.
  4. Izlijte mlako mlijeko sa uljem u posudu u kojoj ćete mijesiti kruh
  5. Dodajte polovicu brašna i miješajte par minuta pa dodajte ponovno polovicu brašna i miješajte par minuta. Sada dodajte i preostalo brašno i mijesite tijesto.
  6. Nema kvasca pa nema ni dizanja. Oblikujte željeni oblik, premažite razmućenim jajetom te posipati sa željenim sjemenkama
  7. Pecite pola sata na 200 stupnjeva
  8. Ostavite da se ohladi i režite

Dobar tek!

Ostavi komentar