Marija Magdalenić iz Belice na lanjskom natjecanju Bakini kolači u Svetom Martinu na Muri pripremila je proštenjsku pitu s makom i tikvama, pobijedila i osigurala Belici domaćinstvo ovogodišnje manifestacije.

Gospođa Marija osim finih kolača u svojoj kuharici ima i druga domaća jela. Ističemo “domaća” jer u njezinoj kuhinji sve mora biti iz njezinog vrta i pripremljeno “onak po starinski, po domaće”. Za nešto hladnije jesenske dane preporučuje pripremiti kiselo zelje “z božuljom”. Priprema se  naravno “po starinski”.

Na malo masti ispržimo luk, posipamo s crvenom paprikom, podlijemo vodom. Dodamo  kiselo zelje i “božulja”, grah iz vrta. Posolimo i popaprimo te po želji dodamo žlicu domaćeg ajvara. Kuhamo na laganoj vatri. “Božulj” smo večer prije stavili u vodu da omekša i sutradan ga ocijedili te stavili kuhati jedan sat. “Božulj” serviramo s kuhanom domaćom kobasicom. Dobar tek!

 

Sastojci:

– “božulj”, grah iz vrta

– kiselo zelje domaće

– luk, sol, papar

– mast

– domaći ajvar

– lovorov lista

– crvena paprika

(mljevena)

– domaća kobasica

Ostavi komentar