Domaći faširanci fini su i vrući i hladni

Piše: Aleksandra Sklepić

Kad smo noću, kao mladi, nakon vraćanja iz izlaska u frižideru zatekli jedan hladni faširanac, to je bilo nešto najukusnije na svijetu

Domaći faširanci jedno su od jela koje nas vraća u dane djetinjstva, kad su oni spadali u svečanu hranu koja se jela samo za blagdane, proštenja ili svadbe. Njihova priprema nije prekomplicirana, u odnosu na rezultat i dojam koji se postigne kad se nađu na stolu. Izvrsno se slažu sa svim prilozima, krumpirom, rižom, rezancima ili hajdinskom kašom, a mnoge od nas asociraju na bogati stol na svadbenim veseljima, kad smo bili djeca i željni svega, ili kad smo noću, kao mladi, nakon vraćanja iz izlaska u frižideru zatekli jedan hladni faširanac koji je tada bio nešto najukusnije na svijetu.

Da bi faširanci uspjeli, važno je da se u mješavini mljevenog mesa nađe i junetina koja je tvrđa, čvrsta i suha, pa se pripremljeni odresci ne trgaju i zadržavaju svoj lijepi oblik.
Glavna odlika zbog koje je faširano meso traženo je sočnost i prožimanje okusa mesa, češnjaka i peršina, što je mirisna i slasna kombinacija. S pripremom ovog domaćeg tradicionalnog jela ne može se pogriješiti, pa svakako savjetujemo da ga probate pripremiti prema našem receptu.

Sastojci:
• 500 grama miješanog mljevenog mesa
– svinjetina (but ili plećka) i juneća plećka

• 1 jaje
• peršin – svježi ili sušeni listići
• začini: sol, papar, vegeta, količina po vlastitom ukusu
• 2 do 3 šnite bijelog kruha
• krušne mrvice
• 2 do 3 češnja češnjaka, ovisno o ukusu

Priprema:
Mljeveno meso pomiješati sa začinima i umiješati jedno cijelo jaje te češnjak nasjeckan na sitne komadiće. Kruh u posebnoj posudi umočiti u vodu, zgnječiti ga rukama da se ocijedi višak vode te ga umijesiti s pripremljenim mesom.

Mljeveno meso najprije se mora umijesiti s jajem, peršinom i sitno nasjeckanim češnjakom
Mljeveno meso najprije se mora umijesiti s jajem, peršinom i sitno nasjeckanim češnjakom

Od smjese formirati kuglice koje rukom oblikovati u okrugle faširance.
Prije pečenja svaki faširanac dobro uvaljati u krušne mrvice kako bi dobili lijep i kompaktan izgled i kako se kod pečenja ne bi raspali.

Faširanci uvaljani u krušne mrvice neće izgubiti svoj lijepi oblik prilikom pečenja
Faširanci uvaljani u krušne mrvice neće izgubiti svoj lijepi oblik prilikom pečenja

Faširanci se peku u tavici u vrućem ulju ili u pećnici u plehu na 180 do 200 stupnjeva. Kad su pečeni s jedne strane, za što u pećnici treba oko 15 minuta, važno je okrenuti ih. U tavici ih okrećemo više puta, a poželjno ih je i malo pritisnuti prema dnu (najbolje gnječilicom za pire krumpir), kako bi iz njih izašao višak tekućine i kako bi se dobio tanji oblik.

Uz faširance odlično ide i krumpir narezan na ploške, pečen u pećnici i zelena salata koja je simbol kontinentalne Hrvatske, a posebno Međimurja.

>Košarice s kremom od vanilije i malina

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE