Piše: Aleksandra Sklepić
Domaća pita od jabuka i Miris cimeta koji se širio kućom bio je nagovještaj prhkog tijesta punjenog omiljenim domaćim voćem – jabukama
Svatko od nas rado se sjeća pite od jabuka kakvu je za njega i njegovu obitelj pekla mama ili baka. Miris cimeta koji se širio kućom bio je nagovještaj prhkog tijesta punjenog omiljenim domaćim voćem – jabukama. Danas se pita od jabuka rjeđe sprema, a domaću je gotovo nemoguće nabaviti.
Zbog toga donosimo recept za pravu, domaću, tradicionalnu pitu kakvoj se svi najviše radujemo. Domaća pita od jabuka najčešće se peče na jesen, kad su zreli svježi plodovi i jabuke su u punom rodu. Za pripremu pite u našem se podneblju koriste sorte jabuka koje su sočne i kisele, jer slatko-kisela kombinacija upravo je ono što piti daje poseban okus. Izrada nije prekomplicirana, sastojci su lako dostupni, pa svakako preporučujemo da se okušate u izradi ove nevjerojatne jednostavne, a jako ukusne pite.
Sastojci za pitu od jabuka:
• 35 – 40 dag glatkog brašna
• 1 margarin za pečenje
• 3 žlice šećera
• 2 žlice vrhnja
• 1 žličica soli
• 1 prašak za pecivo
• 1 jaje
• 8 do 10 jabuka srednje veličine
• margarin za premazivanje pleha ili kalupa
Priprema tijesta:
Umijesiti tijesto od brašna, margarina i vrhnja te dodati jedno jaje i dvije žlice šećera. Tijesto ne smije biti pretvrdo i mora se mijesiti barem petnaest minuta kako bi se margarin dobro razradio.
Jabuke oprati, oguliti i naribati na ribež. Posuti ih jednom žlicom šećera i pomiješati, po želji i s više šećera, ako ste ljubitelj slađeg nadjeva, te dodati pola žličice cimeta u prahu. Ostaviti naribane jabuke da odstoje, kako bi pustile sok.

Tijesto oblikovati u željeni oblik, može se koristiti četvrtasti pleh ili kalup za torte koji ja najradije koristim jer tada pita dobije oblik torte i jako lijepo izgleda prilikom serviranja.
Pleh ili kalup premazati margarinom te malo pobrašniti i polovicu tijesta položiti na dno. Jabuke stiskanjem dobro ocijediti da nadjev ne bude previše tekuć, te ih rasporediti po donjem dijelu tijesta. Prekriti drugom polovicom tijesta.

Prije pečenja neophodno je gornju polovicu tijesta izbosti ‐ meni je najdraže to napraviti viljuškom jer onda pita dobije lijep rustikalni ukras na svojoj gornjoj kori, te podsjeća na bakinu pitu u kojoj smo svi uživali.

Pita se peče u pećnici na 180 do 200 stupnjeva dok ne dobije lijepu smećkastu boju. Kad se ohladi, može se posipati mljevenim šećerom i rezati na kockice ili na kriške, ovisno o obliku kalupa u kojem je pečena.
> Domaći faširanci fini su i vrući i hladni