Dödölle su jelo porijeklom iz susjedne Mađarske, u našim krajevima poznatije kao Dedrli ili Dodole.
Ovo zanimljivo, jednostavno jelo nastalo je u doba Marije Terezije i potječe još iz 18. stoljeća. Nekad poznato kao sirotinjska hrana koja se konzumirala kao posljedica nedostatka mesa među pučanstvom, a danas je cijenjeno jelo u mnogim restoranima u Mađarskoj.
Dodrle su jelo slično našim bijelim žgancima. Može se konzumirati preliveno vrhnjem, uz dodatke špeka ili povrća po želji, ali i kao prilog gulašu ili mesu.
Dödölle se pripremaju i u obližnjem Prekmurju gdje nose naziv dodole, pripremaju se i u sjevernim krajevima Hrvatske koji su bili pod većim utjecajem austrougarske kulture, a samim time i kuhinje.
Kako pripremiti ovo jelo, pokazala nam je Tanja Hajdinjak iz Čakovca, a cijeli članak pronađite u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od 6. studenoga možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.
Piše: Aleksandra Sklepić