Uz fašnik ide i omiljena fašnička poslastica – krafne!
Iako svatko ima neki svoj poseban sastojak koji dodaje za još finije krafne, mi vam donosimo recept koji će vas osvojiti na prvu i rado ćete ga pripremati.
A čime ćete puniti krafne ovisi potpuno o tome što vi i vaši ukućani volite.
Fašničke krafne
Sastojci:
Za tijesto:
4 žumanjka
600 gerama oštrog brašna
20 g svježeg kvasca
5 žlica ulja
sok od pola limuna
1 žlica ruma
250 ml mlijeka
sol
30 grama šećera
ulje za prženje
Za nadjev:
300 grama marmelade
šećer u prahu za posipavanje
Priprema:
Izmiještajte žumanjke i šećer, dodajte 50 ml mlijeka, rum, sol, limunov sok, izmrvljeni kvasac, ulje i sve dobro izmiješajte. Tako pripremljenu mješavinu ostavite 20 minuta na toplom mjestu. Postepeno dodajte toplo brašno i preostalo mlijeko uz neprestano miješanje, kako biste dobili glatko tijesto.
Dobiveno tijesto razvaljajte na 0,5 sm debljine i režite krugove. Rubove premažite bjeljanjkom, a u sredini stavite malo marmelade, poklopite drugim dijelom tijesta i manjom čašom obrežite krugove.
Krafne ostavite dizati na toplom mjestu 20 minuta.
Pecite na umjerenoj vatri, najprije poklopljene, a zatim bez poklopca.
U slast!