Tikvina pogača z orehima

Tikvina pogača z orehima

Sastojci
TIJESTO:
25 dag brašna
1 dcl ulja
topla voda
NADJEV:
naribana tikva
25 dag oraha
3 velike žlice šećera

Priprema


Vodu potrebnu kod izrade tijesta zagrijati sve dok voda ne postane mlaka. U 25 dag bijeloga glatkog brašna dodamo otprilike 1 dcl ulja te postupno dodajemo mlaku vodu. Sastojke rukom umijesiti u meko tijesto. Zatim je potrebno nauljiti podlogu (stolnu dasku) te “ispljuskati” tijesto da ono postane elastično. Takvo tijesto pokriti krpom te ga ostaviti da odstoji 2 do 3 sata (tijesto ne smije dobiti koricu).
Potom drvenim valjkom tijesto malo razvaljati, premazati ga uljem i ostaviti da odstoji dok se ne pripremi nadjev.
Mlada tikva se nareže, izvade se koštice, oguli korica te se nariba. Naribanu tikvu posoliti te je ostaviti da odstoji 2 sata. Nakon toga tikva se dobro ocijedi, doda se 25 dag oraha i šećera te miješa dok se ne dobije kruta masa.
Tijesto se rukom razvuče do kraja te se premaže složenim nadjevom.
Pogaču je potrebno lagano premazati uljem prije pečenja.
Da bi pogača bila mekana, nakon što se ispeče pokriti je folijom i ostaviti da odstoji par minuta. Pošećeriti je te poslužiti toplu.

Ostavi komentar