Danas je Svjetski dan sladoleda: Vanilija, čokolada, jagoda ili neki neobičan okus?

Photo by ian dooley on Unsplash/Photo by Lama Roscu on Unsplash

Sladokusce će obradovati vijest da se danas obilježava dan klasične ledene poslastice idealne za vruće ljetne dane – Svjetski dan sladoleda.

U moru svjetskih dana, red je da svoj dan ima i sladoled, a proslava potječe iz Amerike.

Povijest dana omiljenog deserta

Kao i mnoge druge neobične proslave, i ova potječe iz Sjedinjenih Američkih Država. Predsjednik Ronald Reagan 1984. godine proglasio je srpanj mjesecom sladoleda, a treću nedjelju u srpnju Nacionalnim danom sladoleda. Ovaj „praznik“ proširio se diljem svijeta te se nastavio obilježavati i narednih godina sve do danas, što nije čudno jer nema onoga tko ne voli sladoled.

Nepoznato podrijetlo

Kao poslastica i omiljeni desert, sladoled ima dugu i nejasnu povijest. Dok neki smatraju kako su upravo Kinezi začetnici najranijih inačica ovog deserta, drugi smatraju kako su Rimljani pomiješali snijeg s medom i voćem te stvorili prvi prototip sladoleda. No, sve prve verzije ne mogu se mjeriti s današnjima.

U početku sladoled je bio hrana namijenjena bogatašima te se jeo samo u posebnim prigodama. Nakon što je hladnjak postao uobičajen dio kuhinjske opreme odnosno kada dolazi do znatnijeg razvoja tehnologije hlađenja, sladoled postaje uobičajen desert u cijelome svijetu.

Bezbroj raznovrsnih okusa

Najpopularniji okusi sladoleda su vanilija, čokolada i jagoda. No, u svijetu postoji bezbroj okusa sve do onih najbizarnijih. Neki od najluđih okusa diljem svijeta su sladoled od jaja i slanine, sladoled od gušće jetre, sladoled od češnjaka, sladoled od senfa, sladoled od jastoga, sladoled od hrena i brojni drugi.

Kako proslaviti Svjetski dan sladoled?

Odgovor je jednostavan – počastite sebe i druge omiljenim sladoledom! Ljeto i godišnji odmor idealno je vrijeme za opuštanje i uživanje. Iako posljednjih dana temperature nisu iznad 30°C, vani je i dalje veoma toplo, a vrućine se ubrzo vraćaju. Bilo da se odlučite za kupljeni sladoled ili onaj domaće izrade, najbitnije je da uživate!

Ostavi komentar