Vrijeme je višanja i trešanja. Donosimo recept za štruce s ovim ukusnim voćem (trešnje ili višnje po želji). U kvas dodajte mlijeko, malo šećera i brašna te ostavite da se kvas digne. U pola kile brašna dodajte šećer, sol, rastopljeni maslac, naribanu koricu limuna, jaja i mlijeko. Sve lagano zamijesite.
Tijesto nije potrebno dizati. Odmah se razvalja i podijeli u dva dijela te se na njega rasporedi voće. Voće posipajte šećerom, cimetom i s malo krušnih mrvica. U namašćenu i pobrašnjenu tepsiju stavite dvije štruce te ih pecite oko pola sata na 180 stupnjeva. Kad je kolač pečen premaže se vodom u kojoj smo prokuhali pola vanilin šećera.
Sastojci:
– 1/2 kg glatkog brašna
– 1 kg očišćenih višanja (ili trešanja)
– 1 kvas
– 1/4 l mlijeka
– 12 dag maslaca
– 6 žlica šećera
– 2 jaja
– pola žlice soli
– ribana korica limuna
– malo cimeta
– malo šećera
– malo krušnih mrvica
– 1 vanilin šećer