U blagotvorno djelovanje bundeve i bučinog ulja na zdravlje nema sumnje. Stoga su i ove namirnice međimurskog podneblja dobrodošle u pripremi zdravih slastica. Temeljem međimurskog kulinarskog nasljeđa kolač s ovim darovima prirode osmislila je Slađana Herman.
Kolač od čokolade, bundeve i bučinog ulja
6 jaja
15 dag šećera
20 dag maslaca
20 dag oštrog brašna
20 dag pirea od bundeve
50 ml bučinog ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
200 ml mlijeka
15 dag čokolade
GLAZURA
15 dag čokolade
10 dag maslaca
Maslac miksati sa šećerom i vanilin šećerom, dodati žumanjke, te nastaviti miksati.
Nakon toga dodati mlijeko, bučino ulje i pire od bundeve. (Pire od bundeve: bundevu kuhati u vodi sa 1 žlicom šećera i prstohvatom soli.) Sve zajedno izmiksati, dodati otopljenu čokoladu i dodati brašno s praškom za pecivo. Na kraju umiješati tučene bjelanjke u koje se doda prstohvat soli.
Kolač se peče 40 minuta na 180 stupnjeva. Ohlađeni kolač preliti sa čokoladnom glazurom (otopljena čokolada i maslac).
Foto: Zlatko Vrzan