Na Dušni dan počastite svoje ukućane finom orehnjačom. Evo i recepta za “zdigani” kolač koji će vas mirisom i okusom vratiti u dane djetinjstva.
U mlako mlijeko izmiješajte izmrvljeni svježi kvasac. U nedostatku svježeg možete dodati (suhi). Dodajte žlicu šećera i brašna, pokrijte i držite na toplom dok se smjesa ne udvostruči. U visoku i veću posudu stavite brašno te dodajte kvasac, rastopljeni margarin (polovicu), žumanjke, sol, šećer i naribanu limunovu koricu. Na kraju dodajte toplo mlijeko i dobro zamijesite tijesto. Držite na toplom dok se tijesto ne udvostruči.
Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte ih na centimetar debljine. Namažite ga preostalim omekšalim margarinom i nadjevom od oraha koji ste prethodno pripremili. (mljevene orahe pomiješajte sa šećerom, dodajte vanilin šećer, grožđice, rum i prelijte kipućim mlijekom te sve lagao promiješajte).
Stavite na namašćen lim za pečenje pokrijte kuhinjskom krpom i stavite na toplo da se diže oko 45 minuta. Potom premažite bjelanjkom, stavite u srednje zagrijanu pećnicu i pecite jedan sat. Po želji posipajte šećerom u prahu. Dobar tek!
Sastojci:
– 2 žumanjka
– 2 žlice šećera
– malo soli
– 10 dag margarina
– limun
– 2 dcl mlijeka
– 3 dag svježeg kvasca
– pola kile glatkog brašna
Za nadjev:
– 300 g oraha
– 100 g šećera
– 10 dag grožđica
– 2 dl mlijeka
– vanilin šećer
– 2 žlice ruma
– bjelanjak za premazivanje
– šećer u prahu za posipanje
foto: rr