Orehnjača koja miriše na djetinjstvo

orehnjača - foto rr

Na Dušni dan počastite svoje ukućane finom orehnjačom. Evo i recepta za “zdigani” kolač koji će vas mirisom i okusom vratiti u dane djetinjstva.

U mlako mlijeko izmiješajte izmrvljeni svježi kvasac. U nedostatku svježeg možete dodati (suhi). Dodajte žlicu šećera i brašna, pokrijte i držite na toplom dok se smjesa ne udvostruči. U visoku i veću posudu stavite brašno te dodajte kvasac, rastopljeni margarin (polovicu), žumanjke, sol, šećer i naribanu limunovu koricu. Na kraju dodajte toplo mlijeko i dobro zamijesite tijesto. Držite na toplom dok se tijesto ne udvostruči.

Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte ih na centimetar debljine. Namažite ga preostalim omekšalim margarinom i nadjevom od oraha koji ste prethodno pripremili. (mljevene orahe pomiješajte sa šećerom, dodajte vanilin šećer, grožđice, rum i prelijte kipućim mlijekom te sve lagao promiješajte).

Stavite na namašćen lim za pečenje pokrijte kuhinjskom krpom i stavite na toplo da se diže oko 45 minuta. Potom premažite bjelanjkom, stavite u srednje zagrijanu pećnicu i pecite jedan sat. Po želji posipajte šećerom u prahu. Dobar tek!

orehnjača_foto rr

 

Sastojci:

– 2 žumanjka

– 2 žlice šećera

– malo soli

– 10 dag margarina

– limun

– 2 dcl mlijeka

– 3 dag svježeg kvasca

– pola kile glatkog brašna

 

Za nadjev:

– 300 g oraha

– 100 g šećera

– 10 dag grožđica

– 2 dl mlijeka

– vanilin šećer

– 2 žlice ruma

 

– bjelanjak za premazivanje

– šećer u prahu za posipanje

 

 

foto: rr

Ostavi komentar